HP schrapt wereldwijd 27.000 banen

Na jaren wanbeleid moet HP nu hard saneren. Nog nooit in het 73-jarige bestaan van het computerbedrijf verdwenen er zoveel banen.

Het ooit zo innovatieve Hewlett-Packard heeft de laatste jaren te vaak de boot gemist. Met name de relatieve afwezigheid van HP op de lucratieve smartphone- en tabletmarkt drukt de winstcijfers. HP gaat daarom de komende jaren drastisch snijden in het personeelsbestand. De Amerikaanse computerfabrikant schrapt wereldwijd 27.000 banen. HP, de grootste pc- en printerproducent ter wereld, heeft ongeveer 350.000 werknemers. De inkrimping van het personeelsbestand van 8 procent is „absoluut noodzakelijk voor de gezondheid van het bedrijf op de lange termijn”, zegt bestuursvoorzitter Meg Whitman. De maatregel duurt tot oktober 2014 en moet HP jaarlijks ongeveer 3 tot 3,5 miljard dollar (2,4 tot 2,8 miljard euro) opleveren. Dit geld wordt geïnvesteerd in de researchafdeling . Hierin is de nieuwe, drastische lijn van Whitman zichtbaar, nadat haar voorgangers het innovatieve aspect van het bedrijf verwaarloosden.

HP hoopt het aantal gedwongen ontslagen laag te houden door afvloeiingsregelingen en vervroegde pensioenen aan te bieden. Ongeveer een derde van de werknemers die hun baan verliezen, komt uit de Verenigde Staten. In Nederland werken ongeveer 3.000 mensen voor HP. Of hier arbeidsplaatsen verdwijnen is niet bekend.

HP maakte het nieuws bekend bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2011-2012. In de maanden februari, maart en april daalde de winst met 31 procent naar 1,6 miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar behaalde HP nog een nettowinst van 2,3 miljard dollar. De omzet daalde met 3 procent tot 30,7 miljard dollar. Wel steeg de winst ten opzichte van het vorige kwartaal.

Whitman volgde acht maanden geleden de Duitser Leo Apotheker op, die de pc-tak en de mobiele divisie wilde afstoten omdat die te weinig geld opleverde, een maatregel die Whitman direct terugdraaide. Apotheker was de opvolger van Mark Hurd, die moest aftreden nadat bekend werd dat hij een affaire had met een medewerkster , een voormalige pornoactrice. Hurd bezuinigde op de researchafdeling om de winst op korte termijn te doen stijgen.

Sinds haar aantreden kreeg Whitman HP weer enigszins op de rails, nadat in kwartaal 4 van 2011 de winst van HP met liefst 91 procent daalde door reorganisaties. De gisteren gepubliceerde cijfers waren minder slecht dan analisten hadden voorspeld. Whitman was voorzichtig optimistisch. „Ik wil niet zeggen dat we de weg omhoog weer hebben gevonden, maar we maken progressie.”

De Amerikaanse beurs reageerde positief. Het aandeel steeg woensdag met 9 procent, naar 23,05 dollar.