Hoogste werkloosheid in zes jaar

De werkloosheid in Nederland loopt snel op: de afgelopen maand kwamen er 24.000 werklozen bij. Dat brengt het totale aantal op 489.000, ofwel 6,2 procent van de beroepsbevolking. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers vanochtend bekendmaakte, is daarmee het hoogste punt bereikt in zes jaar.

De afgelopen drie maanden steeg de werkloosheid met gemiddeld 7.000 personen per maand. Vooral jongeren (tussen de 15 en 25 jaar) en ouderen (tussen de 45 en 65 jaar) raakten sinds begin dit jaar hun baan kwijt.

De werkloosheid is in werkelijkheid waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen die zijn baan kwijtraakt door het CBS wordt geregistreerd als werkzoekende. Met name onder jongeren zou de werkloosheid veel hoger zijn dan nu wordt vastgesteld. De internationale arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties, de ILO, waarschuwde afgelopen dinsdag voor de verborgen werkloosheid onder jongeren in de Europese Unie. Veel jongeren hebben het zoeken naar een baan tijdelijk opgegeven en zijn weer gaan studeren. Hetzelfde gebeurde tijdens de vorige economische crisis in 2008 en 2009.

De ILO verwacht dat de druk op de arbeidsmarkt nog groter wordt als deze jongeren weer op zoek moeten naar een baan; ze kunnen hun gang naar de arbeidsmarkt immers niet eindeloos uistellen.

Ook de snel groeiende groep zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zou de werkloosheidcijfers kunnen drukken. Het CBS constateerde deze week dat er inmiddels 728.000 zzp’ers zijn: 200.000 meer dan 10 jaar geleden. Uit recent onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken kozen zij niet allemaal vrijwillig voor een bestaan als zelfstandige: 12 procent wil liever een vaste baan. Als deze groep zich daadwerkelijk zou melden bij de loketten van uitkeringsinstantie UWV, zou het officiële werkloosheidspercentage de 6,2 procent royaal overschrijden.