518 arrestaties bij studentenprotest Quebec - ‘verwende kinderen’

Mobiele eenheid gisteravond in de straten van Montreal. Foto AP / Ryan Remiorz

518 mensen zijn gisteravond gearresteerd tijdens een protest van studenten in de Canadese provincie Quebec. Dat meldt persbureau AP vandaag. De Britse BBC heeft het zelfs over bijna 700 arrestaties. De studenten betogen al ruim drie maanden tegen een verhoging van het collegegeld in Quebec.

De betogingen lopen de laatste tijd steeds vaker uit op geweld. Ongeveer 155.000 studenten op een totaal van 475.000 in de provincie doen mee. NRC-correspondent Frank Kuin schrijft in de krant van vandaag:

De acties begonnen in februari met een boycot van colleges, uit protest tegen een plan van de provinciale regering van Quebec om een jarenlange bevriezing van collegegeld op te heffen. De eigen bijdrage zou over een periode van zeven jaar met 75 procent stijgen, van bijna 2.200 tot 3.800 dollar (1.700-3.000 euro) per jaar. De maatregel moet universiteiten en hogescholen beter financieren en het begrotingstekort van de provincie bestrijden.

Noodwet lijkt niet in staat protesten de kop in te drukken

Het protest in Montreal begon gisteren vreedzaam, maar later op de avond begonnen betogers de aanwezige politie met allerlei voorwerpen te bekogelen. Hierop omsingelden de agenten de duizenden demonstranten en begonnen zij op grote schaal mensen te arresteren. Ook in de steden Quebec en Sherbrooke werden arrestaties verricht.

Het provinciebestuur van Quebec nam afgelopen weekend een noodwet aan in een poging een einde te maken aan de studentenprotesten. De noodwet legt het recht om te demonstreren aan banden.

Zo moet de politie minimaal acht uur van tevoren op de hoogte moet worden gesteld van een protest waar meer dan vijftig mensen bij betrokken zijn. Ook moet de route van eventuele protestmarsen worden doorgegeven aan de autoriteiten. Critici vinden dat de noodwet inbreuk maakt op burgerrechten.

Massa-arrestaties in Quebec:

Protesten richten zich op meer dan collegegeld alleen

Quebec heeft het laagste collegegeld van Canada. Zelfs na de verhoging met 75 procent zal Quebec nog altijd bijna de laagste collegegelden in Canada hebben. De premier van Quebec, Jean Charest, heeft daarom al aangegeven de voorgenomen verhoging hoe dan ook door te zullen zetten.

De demonstraties richten zicht volgens NRC-correpsondent Kuin ondertussen echter al lang niet meer alleen op de verhoging van de collegegeleden. Hij schrijft in de krant van vandaag:

Wat begon als een conflict over collegegeld is uitgelopen op – soms gewelddadige – onrust over bezuinigingen op sociale uitgaven en het recht daartegen te demonstreren.

'Het zijn verwende kinderen'

Buiten Quebec kunnen de protesten niet op erg veel positieve bijval rekenen. Kuin schrijft:

Velen buiten Quebec vinden dat Montreal is overgenomen door verwende kinderen. Sommigen vergelijken de provincie met Griekenland. "Dit zijn de kinderen van het gevierde model van Quebec”, schreef de columniste Margaret Wente, doelend op de verzorgingsstaat van de provincie. "Ze delen hun wereldbeeld met de Grieken: de staat is ons alles verschuldigd en als we het niet krijgen, schoppen we rellen in de straten.”