Het verloren paradijs

Deze week in nrc.next: de vijf beste inzendingen voor de Benelux Beeldverhalenprijs 2012. We tellen af, morgen staat de winnaar in de krant. Vandaag de nummer twee: Rik Buter werd in 1974 geboren op Urk, ging naar de kunstacademie in Kampen en trok na zijn studie met een groep surfers langs de Pacifische kust van Mexico. Daarna is hij in Den Haag gaan wonen, omdat hij in de buurt van de zee wilde zijn. Van surfen is het nooit meer gekomen. Hij werkt als meubelmaker en als schilder en tekenaar. In zijn (geschilderde) verhaal ‘Het verloren paradijs’ speelt Albi, het gele mannetje, de hoofdrol. „Wie hij is, weet ik niet en ik weet ook nooit precies van tevoren wat hij gaat doen”, zegt Buter. „Dat ontstaat vanzelf.” Dit is het vierde korte verhaal van Albi. Buter is van plan een groter verhaal over Albi te maken.