Harry Potter-boeken in Kenia

Hoe moet je leren lezen als er geen boeken zijn? Voor kinderen in Kenia is dat een groot probleem. Daarom is er nu het project My Book Buddy.

De kasten van My Book Buddy in Kenia

‘Hoe moet ik worden zoals u bent?’ Die vraag kreeg de Nederlandse Cathy Spierenburg gesteld door een Afrikaans meisje toen ze jaren geleden een arme buurt in Kenia, een land in Afrika, bezocht. Spierenburg, oud-lerares en oprichtster van kindertelevisiezender Z@ppelin, dacht het antwoord wel te weten. „Je moet lezen”, antwoordde ze. Hoe, vroeg het meisje haar. In haar dorp waren geen boeken. „Dan moet je gaan schrijven”, stelde Spierenburg voor. Dat kon het meisje niet. Via de telefoon zegt Spierenburg nu: „Toen ik in de auto wegreed, nam ik me voor ooit iets voor dit meisje te doen.”

Die wens ging twee jaar geleden in vervulling. In 2010 begon in de sloppenwijken van Kayole, een stad in Kenia, Spierenburgs initiatief My Book Buddy. Dat is Engels voor ‘Mijn Boekenvriend’. Tijdens de kinderboekenweek, later dit jaar, ga je meer over My Book Buddy horen. Dan wordt er geld voor het initiatief ingezameld. Maar wat gebeurt er nu?

Dat is eigenlijk heel simpel. Door dat Afrikaanse meisje kwam Spierenburg tot de ontdekking dat kinderen in arme landen als Afrika graag willen lezen. Zonder boeken is dat lastig. Maar daar zorgt My Book Buddy nu voor.

Zo kwam er in een school in Kayole in ieder klaslokaal een verplaatsbare boekenkast te staan, vol met boeken. Encyclopedieën bijvoorbeeld, maar ook Harry Potter-boeken.

De kinderen kunnen die boeken lenen. Ze kiezen zelf een boek uit en hun leraar schrijft vervolgens de boektitel en de naam van de lener in een logboek. Bijna net als in een echte bibliotheek. Net als een bibliothecaris kan de leraar er zo voor zorgen dat er geen boeken worden vergeten. Want de kinderen mogen de boeken mee naar huis nemen. Een hele week lang. Ze dragen het naar huis in hun eigen My Boek Buddy rugzak. Na een week moeten ze het boek weer terugbrengen. Dat er een week voorbij is, kan niet missen. Dan wappert en namelijk een My Book Buddy vlag voor de school.

My Book Buddy heeft al hele mooie resultaten geboekt. Alleen al in Kenia doen in totaal 119 scholen mee. Daardoor leren 13 duizend kinderen lezen. Ook in tien andere landen in de wereld doen scholen mee aan Spierenburgs initiatief. Drieduizend extra kinderen leren daardoor lezen.

My Book Buddy komt voor heel veel mensen in arme landen goed uit. Lokale timmerlieden krijgen geld om de boekenkasten te maken, kinderen leren hun ouders lezen. Dat hebben hun ouders nooit geleerd. Spierenburg: „Vol trots lopen de schoolkinderen met hun My Book Buddy rugzak over straat. Ze willen zelfs zo graag lezen dat de school in de vakantie open moet blijven.”

Kinderen die naar school willen in de vakantie! Kun jij je dat voorstellen?

    • Roderick Nieuwenhuis