Hamlet schuldig aan doodslag

Continue, please (Hamlet). Gezien 22/5, Festival a/d Werf, Utrecht. Inl. festivalaandewerf.nl

De voorstelling Continue, please, als je het al een voorstelling kan noemen, is vooral een geniaal idee. Yan Duyvendak en Roger Bernard construeren een complete rechtszaak rondom Hamlets moord op Polonius, met behulp van een rechter, advocaten en een officier van justitie. In de rechtszaak worden verdachte Hamlet, en getuigen Ophelia en Gertrude gespeeld door acteurs.

Hamlet kreeg een levensecht strafdossier, dat is verrijkt met details uit een echte moordzaak. Foto’s, een autopsierapport en een toxicologisch onderzoek, niets ontbreekt. Acteur Floris Verkerk praatte, als Hamlet, in het kader van het onderzoek zelfs twee keer met een echte psycholoog. Tot zover de pluspunten.

Want net zoals een echte rechtszaak, is de zitting nogal saai. Er is niets gedaan om de theatraliteit te vergroten, bewust waarschijnlijk, maar daardoor is de drie uur die het duurt, een behoorlijke beproeving voor het publiek.

Wie het geluk heeft vervolgens tot de twaalfkoppige jury te behoren, heeft de verantwoordelijke taak zich uit te spreken over de strafmaat, en steekt en passant van alles op over het strafrecht. Het oordeel van deze jury? Schuldig aan doodslag, vier jaar celstraf.