GGD wil alcohol uit de supermarkt en minimumleeftijd naar 18 jaar

De GGD wil de minimumleeftijd van alcohol verhogen naar 18 jaar. Het aantal jongeren dat zich in coma drinkt is vorig jaar toegenomen. Foto Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

De leeftijdsgrens voor verkoop van alcohol moet van zestien naar achttien jaar, er moet een wettelijke minimumprijs voor alcohol worden ingesteld en drank moet uit de supermarkt verdwijnen. Dat bepleit Laurent de Vries, directeur van GGD Nederland vandaag.

De Vries meldt tegenover Dagblad Metro dat hij fel tegenstander is van de recente acties van supermarkten waarbij bier voor stuntprijzen wordt verkocht:

“Het kan toch niet zo zijn dat een flesje bronwater duurder is dan een flesje bier”

Met deze maatregelen wil de GGD dat alcoholmisbruik onder jongeren wordt aangepakt. Onderzoek wijst volgens De Vries uit dat mensen meer drinken wanneer alcohol makkelijk en goedkoop verkrijgbaar is.

Aantal comazuipers neemt nog steeds toe

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP), GGZ Nederland, Jellinek en het Trimbos-instituut meldden in maart ook dat er door de accijnsverhoging minder alcohol zal worden gedronken.

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, is het afgelopen jaar opnieuw toegenomen. Ook waren ze gemiddeld jonger en bleven ze langer buiten westen, zo bleek vorige maand uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde. Vorig jaar steeg het aantal comazuipers dat op de eerste hulp belandde met twaalf procent naar 762.