‘Geen basis voor verder nucleair topoverleg met Iran’

De delegaties van de P5+1 landen in Iran in Bagdad. Foto Reuters

De besprekingen die tot nu toe plaatsvonden tussen Iran en de P5+1, de permanente landen van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland, hebben niet kunnen leiden tot een basis voor een oplossing van het conflict rond het Iraanse kernprogramma.

Dit meldt een anonieme Iraanse functionaris vanochtend tegenover persbureau AFP:

“Het lijkt erop dat er geen basis bestaat voor een nieuwe ronde van onderhandelingen​​, tenzij de twee partijen de komende uren een overeenstemming bereiken.”

De landen kwamen gisteren in Bagdad samen om te pogen de spanningen rondom de vermeende productie van Iraanse kernwapens te verminderen. De gesprekken tussen Iraanse topfunctionarissen en de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland gaan over de Iraanse uraniumverrijking en de maatregelen die bedoeld zijn om Iran onder druk te zetten zijn programma te staken.

Na een bilaterale bijeenkomst van een half uur tussen het hoofd van de Iraanse delegatie, Saeed Jalili, en de belangrijkste diplomaat van de Europese Unie, Catherine Ashton, zijn de plenaire onderhandelingen hervat. Voor het middaguur worden deze afgerond, waarna Ashton een persconferentie zal houden.

De grootste zorg van de landen is de Iraanse productie van 20 procent verrijkt uranium. Iran zegt de hoge verrijking nodig te hebben voor een reactor voor medische doeleinden, maar het Westen en Israël vrezen voor de bouw van kernwapens.