Föhn in het bubbelbad

Zelden kon een kort geding zo kort zijn.

„Meneer Wilders, meneer Moszkowicz… Gaat u maar weer naar huis, lekker koken, want dit is geen zaak voor onze rechtbank.”

Wilders en zijn advocaat willen dat de regering het besluit over het Europese noodfonds (ESM) uitstelt tot na de verkiezingen. Een Kamermeerderheid besloot echter anders.

Dat zou wat worden, als de rechtbank dit serieus nam. Dan kunnen politici straks elk onwelgevallig Kamerbesluit wel gaan aanvechten. Op die manier promoveer je de rechter tot onderdeel van de wetgevende macht, wat zoiets is als thuis je haarföhn promoveren tot onderdeel van het bubbelbad.

Van Wilders kon je zoiets verwachten; die man is gek. Van Moszkowicz niet; die man is slim.

Wilders voert nu eenmaal campagne. Zijn stunts garanderen nog altijd publicitaire beloning. ‘Wilders zet kort geding tegen Staat door’, riep persbureau ANP maandag. Alsof dat werkelijk nieuws was (‘Water blijft nat’). Wilders had een ultimatum gesteld en sms’te toen dat afliep het ANP, waar geldt: Geerts woord is kop.

Dat ook Moszkowicz zich voor Wilders verkiezingscampagne laat inhuren, valt me tegen. Uiteraard weet Moszkowicz dat deze ludieke actie de trias politica schendt, en hij alleen een toneelstukje komt spelen voor pers en publiek. Misschien heeft hij het honorarium hard nodig, nu hij uit het familiebedrijf is.

Het valt me ook van Moszkowicz tegen omdat die in de eerdere zaak, tegen Wilders, juist de inmenging van politiek in de rechtspraak bestreed, en terecht. Wilders zelf noemde het een ‘politiek proces’, een grove schande! Amper een jaar later begint hij zelf een politiek proces.

En de langstudeerboete dan? Daarover diende deze week toch ook een zaak tegen de Staat? Jawel, maar die is niet door een politicus aangespannen, maar door gedupeerde burgers die geen directe invloed op de wetgeving hebben. Als het Wilders echt om de Nederlanders te doen zou zijn, dan liet hij de Stichting Ingrid en Henk zelf zo’n zaak aanspannen en stelde hij zich bescheiden op de achtergrond op.

Van Wilders noch Moszkowicz kun je dat verwachten; die mannen zijn te ijdel.