Fillon wil Sarkozy opvolgen als leider

Ex-premier François Fillon wil de leider worden van de Franse centrum-rechtse partij UMP. Fillon werpt zich naar eigen zeggen op omdat er „sinds het vertrek van Sarkozy geen natuurlijke leider meer is bij de UMP”.

Dat zegt hij in een interview in met Le Figaro Magazine, dat morgen verschijnt. Vanmorgen bevestigde hij zijn ambitie op het radiostation RTL.

De strijd om de opvolging van de voormalige president Nicolas Sarkozy als politiek leider op rechts is daarmee ontbrand. De belangrijkste rivaal van Fillon is de huidige partijvoorzitter, Jean-François Copé. Die zei gisteren meteen nadat Fillons kandidatuur bekend werd, dat de oud-premier François Fillon, „geen reële steun” heeft binnen de partij.

In de UMP wordt gevreesd voor een verscheurende machtsstrijd tussen Copé en de gematigdere Fillon. Sinds de presidentsverkiezingen van begin deze maand, waar Sarkozy het aflegde tegen de socialistische partijleider François Hollande, probeert de UMP zich te herstellen. In juni zijn er parlementsverkiezingen. Als partijvoorzitter is Copé verantwoordelijk voor de campagne. Hij is vrijwel dagelijks in het nieuws met commentaar op de nieuwe regering van president Hollande.

Fillon hekelde vanmorgen de „hypocrisie” van Copé, die hem gevraagd zou hebben te wachten met zijn kandidatuur voor het partijleiderschap, waarover in de herfst wordt besloten, maar zich intussen opwerpt als gedoodverfde UMP- kandidaat bij de presidentsverkiezingen van 2017.