‘Experiment: onvoldoende rapport, dan toch naar hogere klas’

Nederland, Amersfoort, 13-11-09 Hoornbeeck College. © Foto Merlin Daleman. Iedereen moet over, niemand blijft meer zitten volgens het revolutionaire plan. Foto NRC / Merlin Daleman

Om ruim 350 miljoen euro te besparen zou de overheid het blijven zitten in klassen op de middelbare school kunnen opheffen. Een jaar doubleren vanwege onvoldoende rapportcijfers zou dan niet meer kunnen. Dat stelt CNV Onderwijs in een plan waarmee het komend schooljaar al wil experimenteren.

Scholieren die ontoereikende prestaties laten noteren gaan volgens het plan net zo goed naar het volgende jaar, waarin zij intensieve begeleiding krijgen. Dat schrijft De Telegraaf vanochtend over dit plan van CNV Onderwijs waarmee de eerste scholen komend schooljaar moeten gaan proefdraaien. De ‘zittenblijvers’ moeten de schade inhalen in extra begeleidingslessen en flexibele inhaalprogramma’s, zo schrijft de krant.

Welke middelbare scholen dat zijn moet nog bepaald worden in overleg met het ministerie van Onderwijs en koepelorganisatie VO-raad.