EU komt nog niet tot concrete stappen in aanpak crisis

Angela Merkel liet tijdens de ontmoeting weten dat zij tegen het uitgeven van zogeheten euro-obligaties is. Foto AP/Markus Schreiber

De informele eurotop is vannacht na een overleg van zes uur afgesloten, maar heeft nog niet geleid tot concrete maatregelen die de eurocrisis te lijf moeten gaan. Wel zijn de leiders van alle deelnemende landen het erover eens dat er richting Griekenland geen concessies worden gedaan: het land moet de opgelegde bezuinigingen doorvoeren.

De leiders van de Europese Unie hebben de wil uitgesproken dat Griekenland in de eurozone blijft, maar waarschuwen hierbij wel dat de Grieken zich aan de gemaakte afspraak moeten houden die hoort bij de miljardensteun, en fors moeten bezuinigingen, zo schrijft persbureau AP vanochtend.

De Europese markten staan de laatste weken fors onder druk omdat de de Europese Unie nog niet tot een gerichte aanpak is gekomen om de economische problemen van het continent te lijf te gaan. De angst dat Griekenland de eurozone moet verlaten neemt nog altijd toe, waarmee zorgen rond de toekomst van landen als Spanje en Portugal eveneens groeit.

Uitgeven eurobonds nog niet aan de orde

Het uitgeven van euro-obligaties, dat door de Franse president Hollande werd voorgesteld, is voorlopig van de baan. Bondskanselier Angela Merkel benadrukte al voor aanvang van de top dat het uitgeven van dergelijke eurobonds geen oplossing is om de noodlijdende Europese economie te stimuleren. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, tevens voorzitter van de europgroep, Italiaanse premier Mario Monti en andere politiek leiders steunen Hollande in zijn plan, maar er is hiermee niet voldoende steun voor het plan.

Merkel liet gisteravond weten dat zij eerder voorstander is van het vergroten van de “mobiliteit” op de arbeidsmarkt om daarmee de stijgende werkloosheid in de eurolanden te bestrijden en zo de economische groei te stimuleren. Daartoe heeft zij enkele “sociale projecten” voorgesteld, maar deze hebben nog niet tot concrete plannen geleid.

Gisteravond kwamen de regeringsleiders van de EU bijeen in Brussel voor een extra top over de economische situatie in Europa. Officieel diende het informeel diner als voorbereiding op een grote Europese top over economische groei en werkgelegenheid, maar tijdens de ontmoeting zijn vooral de problemen in de eurozone aan bod gekomen.