Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Dove jongen krijgt eigen superheld: The Blue Ear

Superhelden komen in allerlei verschijningen. In het geval van Anthony Smith – die kampt met een erfelijke afwijking aan zijn gehoor waardoor hij doof is – in de vorm van ‘The Blue Ear’. Deze held werd speciaal door uitgever Marvel Comics bedacht om Smith te inspireren.

De held The Blue Ear die Marvel Comics speciaal voor Anthony Smith maakte. Foto WMURTV

Superhelden komen in allerlei verschijningen. In het geval van Anthony Smith - die kampt met een erfelijke afwijking aan zijn gehoor waardoor hij doof is - in de vorm van ‘The Blue Ear’. Deze held werd speciaal door uitgever Marvel Comics bedacht om Smith te inspireren.

De vierjarige uit het Amerikaanse Salem weigerde om nog langer zijn gehoorapparaat, een zogeheten blue ear, te dragen. Waarom? Omdat superhelden volgens Smith geen gehoorapparaat hebben.

Zijn moeder zocht vervolgens hulp bij Marvel om erachter te komen of er echt geen dove helden bestaan, schrijft The Huffington Post. De uitgever reageerde met het sturen van een tekening van held Hawkeye (van superheldenteam The Avengers, ook te zien in de bioscoop) die voor tachtig procent doof is én een gehoorapparaat heeft.

De reportage van WMURTV over Smith en zijn superheld valt niet te embedden, bekijk de video hier. Hieronder beelden van Fox Boston.

Maar Marvel ging verder en tekenaars bedachten superheld ‘The Blue Ear’ (foto 1, foto 2) ter ere van Smith. Sindsdien draagt hij ook weer zijn gehoorapparaat, schrijft Mamaslatinas.com.

Een sympathieke actie van Marvel, die de uitgever uiteraard geen slechte publiciteit oplevert. Maar volgens Bill Rosemann, chef van Marvel, is het ook onderdeel van het bedrijf dat miljoenen jonge fans heeft. Want, het welbekende mantra van Spiderman herhalend, “met veel macht hoort ook veel verantwoordelijkheid” en dus ook kinderen als Smith inspireren.