Dibi: onveilig gevoel in partij sinds Kunduz

In de fractie van GroenLinks heerst een „onveilig gevoel” sinds het omstreden besluit over de politietrainingsmissie naar Kunduz. Dat zegt kandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi vandaag in een dubbelinterview met huidig fractievoorzitter Jolande Sap in deze krant.

„Het gevoel van een collectief ontbreekt”, zegt Dibi. „Laten we niet doen alsof alle fractieleden nu zo lekker bezig zijn en alles zo goed gaat. Nee, er is een probleem sinds Kunduz en dat moet opgelost worden.” Sap geeft toe dat er geen „super clubgevoel” heerst bij GroenLinks. „We hebben toen een besluit genomen waar veel kritiek op is gekomen. Dan sta je onder druk. Kort daarvoor was ik aangetreden als nieuwe leider. Dat heeft altijd tijd nodig.”

Dibi zegt ook dat Sap „zich vastklampt” aan het Lenteakkoord dat ze vier weken geleden sloot met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. „Het Lenteakkoord is niet het verhaal van GroenLinks.” Volgens Dibi verschilt het akkoord „niet wezenlijk van het Catshuisakkoord”. Sap noemt het akkoord juist „historisch” voor de partij. „We hebben laten zien dat we daadkrachtig zijn, verantwoordelijkheid dragen en resultaten boeken.”

Over twee punten valt volgens Sap niet te onderhandelen bij mogelijke coalitiebesprekingen na 12 september: een nieuwe kerncentrale en verder korten op ontwikkelingssamenwerking. Dibi stelt vooraf geen voorwaarden. „Ik vind het een teken van zwakte als politici breekpunten formuleren.”

    • Thijs Niemantsverdriet
    • Annemarie Kas