Deze week: twee jongeren opgenomen

Afgelopen week zijn in Nederland zeker twee jongeren in het ziekenhuis opgenomen met een alcoholvergiftiging. Het ging om een meisje van veertien en een jongen van zestien jaar. Zij hadden een alcoholpromillage van 1,73 en 1,98. Ter vergelijking: het maximaal toegestane promillage voor automobilisten is 0,5. Dat komt neer op ongeveer twee glazen drank. Bij opname waren ze buiten bewustzijn: het meisje bijna drie uur, de jongen een half uur. Van de jongen en het meisje is bekend dat zij bier en wijn hadden gedronken.

Op verzoek van NRC Handelsblad inventariseert de polikliniek voor jeugd en alcohol van het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis wekelijks het aantal alcoholvergiftigingen onder minderjarige jongeren in Nederlandse ziekenhuizen. Deze week werden gegevens bij vier ziekenhuizen verzameld. Het gaat om ziekenhuizen waar een speciale afdeling voor jongeren en alcohol huist of in ontwikkeling is. Deze ‘alcoholpoli’s’ staan onder meer in Leeuwarden en Delft.

Vorige week werden bij het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis drie gevallen van alcoholvergiftiging onder jongeren gemeld. Het ging om twee jongens van zestien jaar, en een jongen van zeventien jaar.