De geur van boeken

‘I love the smell of used books in the morning’. Met deze parafrase van Robert Duvalls beroemde uitspraak uit Apocalypse Now zet ‘Richard’, medewerker van het boekeninternetplatform Abebooks.com, het zwaar aan. Maar waar komt die boekengeur toch vandaan? Hij legt het uit. Wie geregeld in boekwinkels stapt waar oude, tweedehands boeken worden verkocht, kent de geur wel: de

‘I love the smell of used books in the morning’. Met deze parafrase van Robert Duvalls beroemde uitspraak uit Apocalypse Now zet ‘Richard’, medewerker van het boekeninternetplatform Abebooks.com, het zwaar aan. Maar waar komt die boekengeur toch vandaan? Hij legt het uit.

Wie geregeld in boekwinkels stapt waar oude, tweedehands boeken worden verkocht, kent de geur wel: de geur van oud papier, lijm, van boeken in ontbinding.

Boeken zijn gemaakt van organisch materiaal, legt Richard uit. En dat materiaal reageert op hitte, vocht en licht. Belangrijkste factor voor het bepalen van de geur van een boek zijn volgens Richard uiteindelijk de chemicaliën die bij de productie van het boek gebruikt zijn.

Richard duidt de geur van oude boeken als een vinoloog die zojuist met de neus boven een glas wijn heeft gehangen. De geur van een boek bestaat uit:

,,.a combination of grassy notes, with a tang of acids and a hint of vanilla with an underlying mustiness.”

In het videofragment ‘Why do books smell?’, te vinden op YouTube, legt Richard kort uit waar de geur van boeken vandaan komt.

In een ander videofragment, ook te vinden op YouTube, legt hij uit waaraan je de eerste druk van een boek kunt herkennen. Met deze tips op zak kun je in die naar gras en vanille ruikende tweedehands boekenwinkels op zoek naar waardevolle exemplaren.