De beste festivals volgens Sandra Smallenburg

A performer from the St. Petersburg Physical Theatre in Russia group dances during the month long Fringe Festival on the Royal Mile in Edinburgh, Scotland August 11, 2009. REUTERS/David Moir (BRITAIN ENTERTAIMENT SOCIETY) REUTERS

1 Documenta Nog lang niet alle namen van deelnemers zijn bekend, maar nu al is duidelijk dat de 13de Documenta de meest besproken tentoonstelling van deze zomer zal zijn. In het Fridericianum van Kassel, maar ook in het naastgelegen Karlsaue Park en in leegstaande panden in de stad zullen 155 kunstenaars nieuw werk laten zien.

9 juni t/m 16 sept. in Kassel. Inl. d13.documenta.de

2 Manifesta Iedere twee jaar vindt Manifesta plaats in een Europees grensgebied. Dit jaar is de tentoonstelling neergestreken in het Belgische Genk. Naast nieuw werk van 35 internationale kunstenaars is er ook historisch werk te zien en zal de expositie ingaan op de rijke mijnhistorie van Genk.

2 juni t/m 30 sept in Genk. Inl. manifesta9.org

3 Edinburgh Fringe Wie in augustus een bezoek aan Edinburgh brengt, kan niet om de Fringe heen. Heel de stad is een podium voor kunstenaars, straatartiesten, acteurs en muzikanten. Uit alle bars, clubs, kerken en bioscopen klinken goeie grappen of muziek. Veel galeries hebben speciale exposities.

3 t/m 27 aug. in Edinburgh. Inl. edfringe.com