De beste festivals volgens Mischa Spel

1Operadagen RotterdamHet festivalseizoen opent morgen in Rotterdam met de Operadagen: negen dagen met 41 kleine en grotere operaproducties, met als hoogtepunt een uitvoering van Ravels L’Enfant et les Sortilèges door het RPhO o.l.v. Yannick Nézet-Séguin.

25 mei t/m 3 juni. Inl. www.operadagenrotterdam.nl

2 Festival Oude MuziekDe toekomst is (qua bezuinigingen) onzeker, maar het Festival Oude Muziek in Utrecht is internationaal nog steeds toonaangevend. Dit jaar ligt de nadruk op Sweelinck en Bach. Om naar uit te kijken is onder meer de residency van dirigent-organist Masaaki Suzuki en zijn onvolprezen Bach Collegium Japan.

24 aug t/m 2 sept, Utrecht. Inl. www.oudemuziek.nl

3Salzburg Festival De internationale supertop hoor je in Salzburg. Uniek is dit jaar een nieuwe productie van Mozarts Die Zauberflöte onder de legendarische, bijna met dirigeren stoppende Nikolaus Harnoncourt. En verder? Louter Grote Namen en opera’s en concerten van o.a. Simon Rattle, Riccardo Chailly en Riccardo Muti, Valery Gergjev en John Eliot Gardiner.

20 juli t/m 2 sept, Salzburg. Inl. www.salzburgerfestspiele.at/sommer