De beste festivals volgens Herien Wensink

Over 't IJ festival: Keerpunt van Elien van de Hoek & Kim Arntzen "Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 03-07-2008

1 Oerol. De moeder aller locatietheaterfestivals. Wind, water, strand, wolken, en experimenteel, anarchistisch theater. Dit jaar met werk van FC Bergman, Ilay den Boer en Alexandra Broeder. De toekomst van het festival is ongewis, dus wees erbij.

15 t/m 24 juni, Terschelling. Inl.: www.oerol.nl

2 De Parade. Behoeft al bijna geen uitleg meer. Het laagdrempelige, feestelijke festival dat rondreist langs de vier grote steden. Om, met een wijntje in de hand, even snel cultuur te snacken. Al legt de organisatie zich de laatste jaren ook meer toe op de hoge kunst. De Parade start eind juni in Rotterdam.

21 juni t/m 1 juli, Rotterdam. Inl.: deparade.nl

3 Over ‘t IJ Festival. Hét Amsterdamse locatietheaterfestival, op het gezellige, pseudo-gekraakte NDSM-terrein. Als je ze gemist hebt op Oerol, kun je hier alsnog Broer van Ilay den Boer, of de Terminator Trilogie van FC Bergman zien. Of Aap-nood-boem van De Jongens, of The Promised Land van Orkater.

5 t/m`15 juli, Amsterdam. Inl. overhetij.nl