De beste festivals volgens Amanda Kuyper

1North Sea Jazz FestivalMuzikale bijenkorf met jazz, pop en soul in alle kleuren. Joshua Redman is dit jaar artist in residence. Verder jazzlegendes als Wayne Shorter, Ahmad Jamal, McCoy Tyner, Joe Lovano en Dave Holland. Pop hoogtepunten o.a. D’Angelo, Janelle Monae, James Morrison, Rumer en een nachtconcert van Lenny Kravitz.

6, 7 en 8/7, Ahoy Rotterdam. www.northseajazz.com

2Jazz MiddelheimJazz Middelheim houdt al 31 edities de traditie hoog. Een charmant festival met internationale allure in de tuinen rondom Kasteel Den Brandt in Antwerpen. Optredens van o.a. Paolo Conte, Ornette Coleman, Abdullah Ibrahim, Toots Thielemans, Avishai Cohen en Jef Neve.

16, 17, 18/8, Park Den Brandt, Antwerpen. www.jazzmiddelheim.be

3ZomerJazzFietsTourHet erf oprijden, fiets parkeren, stal in wandelen en een plaatsje vinden op hooibalen. Jazz tussen koeienvlaai, strobaal of vanaf een kansel in een kerkje. Muziek klinkt nog beter op de bijzondere plekken in de ZomerJazzFietsTour in het Groningse Reitdiepdal.

25/8, Reitdiepdal Groningen. www.zjft.nl