Cynisme is de vijand bij Bragg

Billy Bragg. Gehoord: 23/5 Paradiso, Amsterdam.

Het zijn vruchtbare tijden voor Billy Bragg. Er zijn sociale misstanden, schandalen en allerhande crises, waarvoor je oorzaken kunt aanwijzen die variëren van internet tot kapitalisme tot de menselijke aard. Dat is materiaal waar de Britse Bragg (54) wel raad mee weet. Op zijn meest recente cd, Fight Songs (2011) staan liedjes over de afluisterschandalen in de Britse boulevardpers, over graaiende bankiers en over de strijd om olie.

Gisteravond speelde de singer-songwriter in een vol Paradiso vooral nummers uit zijn vroege carrière. Bragg liet zich nog altijd kennen als een onderhoudend performer. Tussen de liedjes door hield hij verhandelingen die vooral komisch waren. Hij is er inmiddels achter dat niet kapitalisme en conservatisme onze vijand zijn, zei hij, maar cynisme. Daarop volgde een ironisch Tomorrow Is Going To Be A Better Day.

Billy Bragg schrijft rudimentaire songs met simpele melodieën. Het zijn de teksten waarmee hij zich onderscheidt: daarin verbindt hij het grote maatschappelijke onrecht met particuliere gevallen of relativerende opmerkingen. Zo wordt Bragg nooit drammerig.

Hij zong een prachtig nieuw lied dat hij schreef in opdracht van de BBC ter gelegenheid van de herdenking van de Titanic. Hij bedacht dat er nog nooit een lied was gezongen vanuit het perspectief van de ijsberg. Dat werd Story of the Iceberg, met als openingszin ‘Once I was a raindrop’.