Calciumpillen zijn slecht voor het hart

Om stevige botten te houden slikken veel oudere mensen – vooral vrouwen na de overgang – calciumtabletten, meestal met vitamine D. Die kwamen steeds meer in de mode toen tien jaar geleden duidelijk werd dat langdurig hormonen slikken in en na de overgang slecht is voor de gezondheid. De aanwijzingen dat ook calcium niet goed is nemen nu toe. Een publicatie die vandaag online is gezet door het British Medical Journal is een nieuwe klap voor de de calciumpil.

In Duits onderzoek waar bijna 24.000 mensen gemiddeld elf jaar aan mee deden hadden de trouwe calciumslikkers ruim 80 procent meer kans op een hartaanval, vergeleken met mensen die geen calciumtablet namen.

Alleen de pillenslikkers lopen gevaar. Mensen die dezelfde hoeveelheid calcium in het gewone eten binnenkregen, hadden niet meer hartaanvallen. Uit eerdere onderzoeken was niet duidelijk of een calciumpil in combinatie met vitamine D ook gevaar voor het hart oplevert. Dit onderzoek zegt van wel.

Er is in dit onderzoek een verhoogde kans op hartaanvallen gezien, maar er gingen nog niet meer mensen dood aan hart- en vaatziekten. Waarschijnlijk komt dat doordat de deelnemers aan het onderzoek gemiddeld nog zo jong zijn dat er weinig mensen stierven.

De onderzoekers produceren harde gegevens, maar concluderen halfslachtig dat calciumtabletten „met voorzichtigheid moeten worden genomen”. Hoe dat moet is onduidelijk. Het begeleidend commentaar in het British Medical Journal is ferm: „het bewijs is steeds duidelijker dat calciumpillen onveilig zijn en niet erg werkzaam [tegen botontkalking].”