Btw op kunstvoorwerpen gaat ook omlaag

Kamerlid Boris van der Ham (D66) zou daarvoor gezorgd hebben.

Rotterdam. Na de btw op kaartjes voor podiumkunsten gaat ook de btw op kunstvoorwerpen omlaag. Dat bevestigen bronnen die betrokken zijn bij de totstandkoming van het zogenoemde Lenteakkoord over de nieuwe begroting. De maatregel zou ruim 40 miljoen euro kosten, bovenop de 45 miljoen die uitgetrokken was voor de podiumkunsten.

De vijf partijen die bij het akkoord betrokken zijn (CDA, VVD, ChristenUnie, D66 en GroenLinks) spraken eerst alleen af om de verhoogde btw terug te draaien voor theater- en concertkaartjes en niet voor beeldende kunst. Dat leidde tot woede bij galeriehouders en kunstenaars.

De podiumkunsten kwamen er vorig jaar ook al beter af, toen besloten werd de btw-verhoging op theater- en concertkaartjes uit te stellen tot 1 juli 2011, terwijl die op kunstvoorwerpen inging per 1 januari 2011. De beeldende kunst hing zelfs nog een tweede btw-verhoging boven het hoofd, omdat het algemene btw-tarief vanaf 1 oktober omhooggaat van 19 naar 21 procent.

Het terugdraaien van de btw voor kunstvoorwerpen zou het werk zijn van D66. Tweede Kamerlid Boris van der Ham, woordvoerder cultuur, zei toen de onderhandelingen nog in volle gang waren al dat zijn partij rekening hield met deze wens van de kunstsector.

De Nederlandse Galerie Associatie (NGA) en individuele galeriehouders stuurden de afgelopen weken brieven aan de Tweede Kamer. NRC