Brieven

China verricht niet alleen heilzaam werk in Afrika

De visie van de Amerikaanse ontwikkelingseconoom Deborah Brautigam op de Chinese activiteiten in Afrika (NRC Handelsblad, 21 mei) lijkt te mooi om waar te zijn. Plots is alles wat China doet goed – tenminste beter dan westerse interventies.

Het is merkwaardig dat ze tot deze conclusie komt. Wordt hier het onvermogen van westers leiderschap aangetoond ten opzichte van de door technocraten geleide Chinese economie? Haar verhaal is eenzijdig. Enige nuance lijkt op haar plaats.

Vorig jaar juli was ik bij de Kenya Wildlife Service voor een ceremonie waar vijf ton ivoor werd vernietigd, om een signaal af te geven tegen stropers. Dit ivoor was onderschept, onderweg naar China. Van de aanwezige natuurbeschermers hoorde ik uit de eerste hand verhalen van Chinese expatriates die op een vliegveld op heterdaad werden gesnapt met kilo’s ivoor in hun bagage. Met dank aan een telefoontje uit niet nader te traceren hoge regionen konden zij toch doorgaan. Natuurbeschermers bleven ontgoocheld achter. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat elke Chinees dit doet, maar het toont wel dat het verhaal ook een andere kant heeft. Het lijkt me niet dat westerse ontwikkelingshulp, mits gebaseerd op integriteit en zelfredzaamheid, een overbodige luxe is.

Enschede

Laat technocraten besturen

Wim Couwenberg bepleit een ander kiesstelsel, vanwege de „politieke implosie” (Opinie, 22 mei). Hij vindt de historische keuze voor een stelsel dat het volk goed vertegenwoordigt, maar minder regeerbaar is, het probleem en wil een lastig uit te leggen mengvorm met het Duitse stelsel.

Een stelselwijziging is niet nodig. Laat bestuurders in plaats van politici besturen. Geen coalities meer, maar technocraten, aangenomen door de Tweede Kamer, met een sollicitatieprocedure op basis van een vacature. Hiervoor is alleen ander gedrag van politieke partijen nodig.

Docent aan de UvA en beheerder van de website petities.nl, Amsterdam