Breivik niet in hoger beroep als hij toerekeningsvatbaar wordt verklaard

Anders Breivik een paar dagen terug in de rechtszaal. Foto Reuters / Berit Roald

Anders Breivik zal niet in hoger beroep gaan als hij volledig toerekeningsvatbaar wordt verklaard. Dat zei hij vandaag in de rechtbank. In dat geval hangt hem 21 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Dat schrijft persbureau AP.

Breivik schoot op 22 juli vorig haar 69 jongeren dood bij een jeugdkamp van de Noorse Arbeiderspartij op het eiland Utoya nabij de Noorse hoofdstad Oslo. Ook vielen er acht doden bij een bomaanslag in het centrum van die stad eerder op de dag. Breivik staat daarmee terecht voor 77 moorden.

Twee psychologische onderzoeken kwamen tot tegenovergestelde conclusies over de toerekeningsvatbaarheid van Breivik. Het ene onderzoek concludeerde dat hij toerekeningsvatbaar is, het andere dat Breivik ontoerekeningsvatbaar is. De Noorse schutter zei vandaag:

“Als ik toerekeningsvatbaar verklaard word, heb ik geen reden om in hoger beroep te gaan.”

Als Beivik ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, hangt hem niet alleen een gevangenisstraf boven het hoofd, maar moet hij ook psychiatrische behandeling ondergaan, een Noorse versie van tbs dus.

De laatste ooggetuigen van het bloedbad op Utoya worden morgen gehoord. Met hun getuigenissen komt er een einde aan ruim drie weken van verklaringen van meer dan veertig getuigen.

    • Niels Posthumus