beeldende kunst

Mei

Beaufort Triënnale

Hedendaagse kunstroute langs de Belgische kust met als overkoepelend thema ‘Europa’. In de duinen, op het strand en soms ook binnen is werk te zien van 28 verschillende kunstenaars, onder wie Isaac Cordal, Michal Gabriel en Magdalena Abakanowicz.

t/m 30 september. Op div. locaties langs de Belgische kust. www.beaufort04.be

Berlin Biënnale

Op de Berlin Biënnale selecteerden de curatoren dit jaar vooral geëngageerde en zelfs activistische kunst. Met werk van kunstenaars uit brandhaarden als Tunesië en Egypte, maar ook van Nederlandse geëngageerde kunstenaars als Jonas Staal en Renzo Martens.

t/m 1 juli. Op div. locaties in Berlijn. www.berlinbiennale.de

Architectuur in Moskou

Het onderwerp van de Architectuur Biënnale in Moskou is dit jaar identiteit. Met werk van toonaangevende architecten, lezingen en discussies over architectuur in Rusland.

t/m 7 juni. Moskou. www.moscowarchbiennale.ru

Boekarest Biënnale

De vijfde editie van de Bucharest Biennale wil een link leggen tussen hedendaagse kunstenaars en sociale ontwikkelingen in de wereld. Met werk van onder meer David Maljkovic, Alexandre Singh en Jill Magid.

25 t/m 22 juli. Boekarest, Roemenië. www.bucharestbiennale.org

Affichefestival Chaumont

Op het Poster en Graphic Design Festival in het Franse Chaumont is het resultaat te zien van de internationale affichewedstrijd die het festival ieder jaar organiseert.

26 mei t/m 10 juni. Chaumont, Frankrijk. www.cig-chaumont.com

Den Haag Sculptuur

Het Voorhout in Den Haag verandert iedere zomer in een openluchtmuseum met beelden van beroemde beeldhouwers. Onder de naam The Rainbow Nation zijn er meer dan vijftig sculpturen te zien van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse kunstenaars van de afgelopen zestig jaar.

29 mei t/m 9 september, Lange Voorhout, Den Haag En van 8 juni t/m 30 september ook in het Museum Beelden aan Zee. Den Haag. www.denhaagsculptuur.nl

Juni

Manifesta

De tweejaarlijkse tentoonstelling Manifesta wordt dit jaar gehouden in het Belgische Genk. Met werk van 35 internationale kunstenaars onder wie Max Ernst en Erik van Lieshout. Nieuw dit jaar is de nadruk op de historie van de locatie. Zo is er een expositie over de sociale en maatschappelijke impact van het mijnverleden in Limburg.

2 juni t/m 30 september. Genk, België. www.manifesta9.org

DMY Berlin

Internationaal designfestival in Berlijn met de lancering van producten, symposia en een vooruitblik op de nieuwe designtrends.

6 t/m 10 juni. Berlijn, Duitsland. www.dmy-berlin.com

Documenta

Op één van de belangrijkste kunstfestivals ter wereld, in het Duitse Kassel, is werk te zien van 155 kunstenaars uit 55 landen.

9 juni t/m 16 September, Kassel. Duitsland. d13.documenta.de

Augustus

Architectuur Biënnale

De Architectuur Biënnale in Venetië richt zich deze editie op het thema Common Ground. Omdat alles in de architectuur begint met de grond, maar ook omdat de organisatoren willen laten zien welke geschiedenis, ambities en idealen we allemaal met elkaar gemeen hebben.

29 augustus t/m 25 november. Venetië, Italië. www.labiennale.org

September

Visa pour l’image

Festival met prestigieuze internationale fotojournalistiek in het Zuid-Franse Perpignan. Overal in het stadje zijn exposities. Zo is werk te zien van de Afghaanse Massoud Hossainien en de Nederlandse Ilvy Njiokiktjien. Daarnaast zijn er lezingen en symposia.

1 t/m 16 september. Perpignan, Frankrijk. www.visapourlimage.com

Noorderlicht

Het landschap als illusie van natuur is dit jaar het onderwerp van de internationale fotomanifestatie Noorderlicht. In binnenruimtes en buitengebieden van Friesland zijn tentoonstellingen te zien over onze dubbelzinnige band met de natuur.

2 september t/m 7 oktober. Friesland. www.noorderlicht.com

São Paulo Biënnale

De dertigste biënnale in de Braziliaanse stad São Paulo staat onder leiding van de Venezolaanse kunsthistoricus, schrijver en poëet Luis Pérez-Oramas. Er is werk te zien van 110 beeldende kunstenaars, onder wie Israel Absalon en August Sander.

7 september t/m 9 december. São Paulo. www.bienal.org.br

Breda Photo

Het thema van de vijfde editie van Breda Photo is Homo empathicus. Volgens de organisatoren van het fotofestival roept de tijdgeest om sociaal engagement. Zij willen de vraag opwerpen wat fotografie daarbij kan betekenen. Met werk van onder meer Willem Poelstra en Jeroen Kramer.

13 september t/m 21 oktober. Breda. www.bredaphoto.nl

Liverpool Biënnale

Met negenhonderd deelnemende kunstenaars is de Liverpool Biënnale het grootse hedendaagse kunstfestival in Engeland. Met werk van onder anderen Ernesto Neto, Jill Magid en Ben Parry. Elk weekend is er bovendien een randprogrammering met film, optredens, komedie, muziek, dans en Poëzie. Tijdens het festival wordt de John Moores Painting Prize uitgereikt voor het beste hedendaagse schilderij. 15 september t/m 25 november. Liverpool. www.liverpoolbiennial.co.uk