Arts en medewerker CIA

Een Pakistaanse arts lichtte de hand met zijn beroepscode om de CIA te helpen bij de jacht op Bin Laden. Nu wacht hem een celstraf van 33 jaar.

Dokter Shakil Afridi Foto Reuters

De Pakistaanse arts Shakil Afridi, die had samengewerkt met de CIA om aan informatie over Osama bin Laden te komen in diens schuilplaats in Abbottabad, is gisteren door een Pakistaanse rechtbank wegens landverraad tot 33 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Afridi had een vaccinatieprogramma opgezet om DNA-materiaal van Bin Laden te achterhalen. Daarmee hoopten de Amerikanen zekerheid te verkrijgen over diens identiteit, voor de inval in Abbottabad in mei 2011. Daarbij werd Bin Laden gedood. Het is niet duidelijk of Afridi wist dat het om Bin Laden zelf ging. Het DNA-project mislukte.

Zowel de Amerikaanse minister van Defensie Panetta als zijn collega Clinton (Buitenlandse Zaken) heeft opgeroepen tot zijn vrijlating. Zij prezen Afridi voor zijn hulp in de jacht op een belangrijke terrorist.

Afridi werd kort na de inval in Abbottabad opgepakt. Hij zou de Pakistaanse autoriteiten hebben gezegd dat hij via hulporganisatie Save the Children in contact met de CIA was gekomen. Save the Children, dat veel hinder van deze bewering ondervindt in Pakistan, ontkent dit.

Analisten zien een verband tussen de strenge straf en de huidige slechte relatie tussen Pakistan en de VS. Afridi, die door een tribale rechtbank werd berecht en geen advocaat tot zijn beschikking had, kan nog in beroep gaan tegen de straf. (AP, BBC)