Advocaat: ontruiming Ter Apel had laatste redmiddel moeten zijn

Het is schromelijk overdreven dat de veiligheid en gezondheid op het tentenkamp bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel in het geding waren. “Op de gemiddelde camping op een festival zijn veel meer risico’s”, zei advocaat Marcel Schuckink Kool donderdagochtend op Radio 1.

Het is schromelijk overdreven dat de veiligheid en gezondheid op het tentenkamp bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel in het geding waren. “Op de gemiddelde camping op een festival zijn veel meer risico’s”, zei advocaat Marcel Schuckink Kool vanochtend op Radio 1. Hij spande woensdagochtend al een kort geding tegen de ontruiming aan.

Burgemeester Leontien Kompier gebruikte de veiligheid en gezondheid gisteravond als argument om het tentenkamp te ontruimen. De gemeente stelde een noodbevel en een noodverordening in, die ontruiming mogelijk maakte. Volgens de advocaat had ontruiming alleen als laatste redmiddel mogen worden ingezet.

Hij gaf toe dat er een probleem was doordat de voorzieningen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers werden weggehaald. “Maar er had eerst naar een andere oplossing dan ontruiming moeten worden gezocht.”

Bij de ontruiming werden 117 Somaliërs en Iraniërs opgepakt. Zij zijn overgebracht naar een cellencomplex in Groningen. Irakezen vormden de afgelopen weken de grootste groep asielzoekers die protesteerden tegen hun uitzetting. Zij gingen gisterochtend echter in op een aanbod voor onderdak van demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA).