Aandeelhouders klagen Facebook aan om teleurstellende beursgang

Aandeelhouders hebben Facebook en Mark Zuckerberg aangeklaagd voor de teleurstellende beursgang van het internetbedrijf. Ze zijn boos omdat pessimistische groeiverwachtingen vlak voor de beursgang zijn achtergehouden.

Ook zakenbank Morgan Stanley die de beursgang heeft begeleid, moet voor de rechter komen. Amerikaanse toezichthouders stellen een onderzoek in. De zakenbank zou sommige van zijn klanten van tevoren hebben gewaarschuwd voor overspannen verwachtingen rond de netwerksite.

Morgan Stanley was de belangrijkste zakenbank bij de introductie van Facbook aan de technologiebeurs Nasdaq, afgelopen vrijdag. Aanvankelijk leek de lang verwachte beursgang een succes, maar maandag stortte de koers van het aandeel in.

De voorzitter van de Securities Exchange Commission (SEC) liet weten enkele „kwesties” rond de beursgang te zullen onderzoeken, zo meldt de Wallstreet Journal. Ook de Amerikaanse financiële sector en de Financial Industry Regulatory Authority, Wallstreets eigen toezichtsorgaan, kondigden een onderzoek aan. NRC