4.900 boeken illegaal online

Een 21-jarige man uit Oud-Beijerland heeft bekend 4.900 digitale kopieën van Nederlandstalige boeken op internet te hebben gezet. Dat maakte de politie van Rotterdam-Rijnmond gisteren bekend. De man biechtte op vorig jaar een account op de illegale website The Pirate Bay te hebben aangemaakt om te kunnen uploaden.

Hier plaatste hij links naar bijna 4.900 kopieën van Nederlandstalige boeken, alsmede alle afleveringen van tien seizoenen van een Amerikaanse televisieserie. De man overtreedt hiermee de auteurswet en riskeert een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een boete van 19.500 euro.

De politie kwam de man op het spoor na een aangifte van de stichting BREIN. De auteursrechtenorganisatie kan naast een strafrechtelijke zaak ook een civielrechtelijk traject starten. Hierbij kunnen benadeelde rechthebbenden schadevergoeding vorderen als aannemelijk gemaakt kan worden dat er grote schade door het uploaden van de bestanden is geleden.

Eerder dit jaar besliste de rechtbank in een door BREIN aangespannen zaak dat enkele grote providers, waaronder Ziggo, UPC en KPN, The Pirate Bay voor al hun klanten moesten blokkeren. De stichting bestrijdt sinds 1998 intellectuele eigendomsfraude namens auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, film, boeken, games en interactieve software. (NRC)