Zeven roeiboten aan de start in Londen

Drie Nederlandse roeiteams hebben zich gisteren tijdens het kwalificatietoernooi in het Zwitserse Luzern weten te plaatsen voor de Olympische Spelen. Het gaat bij de heren om de lichte vier zonder stuurman en bij de vrouwen om de lichte en zware dubbel twee. Met een tweede plaats voldeden alle drie de boten aan de olympische kwalificatie-eisen. In totaal hebben zeven Nederlandse boten zich geplaatst voor de Olympische Spelen.

De grootste verrassing kwam gisteren van Ellen Hogerwerf en Inge Janssen, dit seizoen voor het eerst actief op het hoogste niveau. De vrouwen in de dubbel twee eindigden achter het Amerikaanse duo op de tweede plaats en lieten het ervaren Spanje en Italië achter zich.

Bondscoach René Meinders sprak tegenover de NOS van een enorme bonus. „Ze hebben nog een hele ontwikkeling voor de boeg en kunnen veel beter en harder roeien. Ze hebben hier volwassen strijd geleverd.”

Een klein half uur na de succesvolle race van Hogerwerf en Janssen wisten ook de vrouwen in de lichte dubbel twee olympische kwalificatie af te dwingen. Maaike Head en Rianne Sigmond werden achter Duitsland tweede.

De mannen in de lichte vier maakten het succes voor Nederland compleet. De mannen hadden het zwaar in een spannende race tegen onder andere de Verenigde Staten, Servië en Nieuw-Zeeland. Toch wisten Roeland Lievens, Tim Heijbrock, Vincent en Tycho Muda uiteindelijk op de tweede plaats te eindigen, achter de Verenigde Staten.

De lichte vier werd vooraf medaillekansen toegedicht op de Spelen, maar het duurde lang voor kwalificatie een feit was. Tim Heijbrock vertelde vorige week in deze krant dat de boot veel pech heeft gehad. „We roeiden pas in de voorronde van de WK in onze vaste samenstelling. Maar na de eerste wedstrijd werd Roeland doodziek, waarna we de finale niet hebben gehaald.”

In een eerder stadium hadden de twee Nederlandse achten, de mannenvier zonder stuurman en de mannentwee zonder zich al geplaatst voor de Spelen. Daarmee staan in Londen 35 Nederlandse roeiers aan de start, de grootste afvaardiging sinds de Spelen van Sydney in 2000.