Wickie de Viking geeft pa weer les

Wickie en de schat van de goden. Regie: Christian Ditter. Met de stemmen van: Ralf Mackenbach, Ernst Daniël Smid, Jack Wouterse, Giel Beelen. In: 106 bioscopen. ***

Het vervolg op de eerste live action Wickie de Viking-film draait opnieuw om het bewijzen van mannelijkheid. Doe je dat met domme kracht, zoals Wickie’s vader Halvar? Of bewijs je het door nadenken en reflectie, zoals Wickie? Het tragische is dat beiden blind zijn voor elkaars kwaliteiten: Wickie wil net zo stoer en beresterk zijn als zijn vader en Halvar is eigenlijk best jaloers op de slimheid van zijn meisjesachtige zoon.

Intussen heeft de vrouw van Halvar de meeste macht. Als brombeer Halvar na een mislukte rooftocht weer oog in oog met haar staat, is duidelijk dat zij toch echt de broek aanheeft. Hij heeft niets in de melk te brokkelen en siddert als zij hem terechtwijst: een grappig moment in Wickie en de schat van de goden. Deze aardige vervolgfilm, ook in 3D te zien, is ietsje minder melig dan het eerste deel dat twee jaar geleden in de bioscoop draaide. Er zijn minder flauwiteiten, wat het avonturengehalte ten goede komt.

Wickie en Halvar nemen het op tegen Vreselijke Sven en zijn aantrekkelijke dochter Svenja. Wickie leert zijn vader, die er het liefst meteen op los slaat, de kracht van diplomatie en onderhandelen. En het uit de oorspronkelijke tekenfilmserie (1976-1979) overgenomen iconische moment waarop Wickie een eurekamoment krijgt, langs zijn neusvleugels wrijft en ‘ik heb het’ roept, ontbreekt natuurlijk niet.

    • André Waardenburg