Vlaanderen voert druk om Hedwige op

Vlaanderen gaat Nederland dwingen de Zeeuwse Hedwigepolder onder water te zetten. Dat zei de Vlaamse minister-president Kris Peeters gisteren tegen persbureau Belga. Volgens hem is het geduld met Nederland op.

Eerder die dag nam de Tweede Kamer een motie aan die demissionair staatssecretaris Bleker (Natuur, CDA) dwingt een alternatief plan voor de Hedwige in te trekken. Dat alternatief hield in dat slechts eenderde van de polder onder water wordt gezet, naast twee andere polders.

Maar na de val van het kabinet-Rutte steunt de PVV Bleker niet meer. Gisteren stemde een ruime Kamermeerderheid van PvdA, SP, PVV, D66, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, en Hero Brinkman voor een motie om Bleker zijn alternatief te laten intrekken. De Tweede Kamer is weliswaar verdeeld over de toekomst van de Hedwige, volledig onder water of juist helemaal niet, maar ze vinden elkaar in het afwijzen van Blekers alternatief.

Vlaanderen had vorige week al aan Bleker laten weten desnoods via arbitrage af te dwingen dat Nederland zich houdt aan de afspraken in het Scheldeverdrag uit 2005. Daarin staat dat de Hedwigepolder helemaal onder water wordt gezet als compensatie voor schade aan de natuur na verdieping van de Westerschelde.

De ministerraad spreekt vrijdag over de Hedwige. Bleker wilde vanochtend niet reageren. Maar hij suggereerde tijdens een debat vorige week in de Kamer dat Nederland de juridische procedure misschien niet afwacht, maar toe zal geven en de hele Hedwigepolder onder water zet. Bleker zei: „Je moet je afvragen of het niet verstandig is om na zeven jaar de consequentie te trekken dat het kennelijk niet anders kan. Gaan wij deze arbitrageprocedure in? Of accepteren wij dat, gelet op de voorgeschiedenis en de relatie met België en Vlaanderen, Vlaanderen ons terecht op iets aanspreekt.”

Het zou logisch zijn als het kabinet snel ontpoldert, zegt Stientje van Veldhoven (D66), die de motie indiende. „We moeten dit boek heel diep begraven. Niemand wordt beter van nog meer vertragingstactieken.” De PVV hoopt juist wel op een lange juridische strijd. Kamerlid Richard de Mos (PVV): „Lang rekken. En anders protestacties. Er mag geen druppel water die polder in.”