Virtuele partner is goed voor conditie

Sporten kan best leuk zijn, en goed voor de gezondheid, maar probeer het maar eens vol te houden. Het helpt om met iemand af te spreken. Je kunt zelfs via een skypeverbinding tegenover elkaar op de hometrainer zitten. Maar wat misschien nog beter helpt, is je laten bedonderen en tegenover iemand zitten, via een nepskypeverbinding, die op een filmpje in een loop eindeloos doorfietst. Amerikaanse psychologen beschrijven het experiment deze maand in Annals of Behavioral Medicine. Hun proefpersonen (vrouwelijke studenten) met zo’n partner hielden het hometrainen met vooraf bepaalde hartslag en trapfrequentie bijna twee keer zo lang vol als proefpersonen die het zonder virtuele partner moesten doen: ruim 20 minuten, tegen ruim 10 minuten.

De fietsers met partner profiteerden van het zogeheten Köhler-effect, genoemd naar de Duitse psycholoog W. Köhler (1887-1967): wie samenwerkt of -sport met iemand die wat beter is, gaat daar zelf beter door presteren. De prestaties van de ander worden een norm. En: mensen willen liever niet als zwakste een groepsprestatie omlaaghalen. Dat gevoel zetten de onderzoekers extra aan door een deel van de proefpersonen te vertellen dat de prestatie van het duo (proefpersoon en virtuele partner) bepaald werd door degene die het eerst stopte. Die proefpersonen fietsten nóg langer door – en verbeterden hun prestatie per training. Zonder dat ze het gevoel hadden dat het meer moeite kostte.