Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Hypotheekrecht vastgoed Vestia na bliksemactie in handen waarborgfonds

Achter de rug van de banken om is op bijna al het vastgoed van Vestia maandag hypotheekrecht gelegd door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Door de actie kunnen banken het vastgoed van de woningcorporatie niet meer opeisen als deze failliet gaat, schrijven het Financieele Dagblad en De Telegraaf vanochtend.

Achter de rug van de banken om heeft Vestia maandag het hypotheekrecht op al haar vastgoed gevestigd ten behoeve van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). . Door de actie kunnen banken het vastgoed van de woningcorporatie niet meer opeisen als deze failliet gaat, schrijven het Financieele Dagblad en De Telegraaf vanochtend.

Volgens Novum Nieuws vorderen onder meer ABN Amro, Deutsche Bank en JP Morgan miljarden van de noodlijdende woningcorporatie. Deze belandde aan de rand van de financiële afgrond door constructies met derivaten waarmee financieel topman Marcel de V. de financiële risico’s voor de woningcorporatie probeerde af te dekken.

‘Zonder bliksemactie hadden banken verstek laten gaan’

Vestia moest vervolgens een lening van 1,7 miljard afsluiten om een faillissement af te wenden. Volgens het Financieele Dagblad is de schuld door de dalende rente inmiddels opgelopen tot 2,1 miljard euro.

Maandag onderhandelden Vestia, het rijk, het WSW en de banken over het aflossen van de schulden. De bliksemactie waarbij Vestia het hypotheekrecht op haar vastgoed vestigde ten behoeve van WSW vond plaats een minuut voordat het overleg begon. Anders waren de banken volgens het Financieele Dagblad niet komen opdagen. Indien Vestia niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen, mag het WSW het vastgoed veilen en als eerste aanspraak maken op de opbrengst. Andere schuldeisers zoals de banken maken daarna pas aanspraak.

Rijk: banken moeten 700 miljoen euro kwijtschelden

Zonder akkoord is de kans groot dat Vestia failliet gaat. Die optie is voor de banken een stuk minder aantrekkelijk geworden, nu ze geen beslag meer kunnen leggen op het vastgoed van Vestia. Het rijk eist dat de banken een derde van de schulden kwijtschelden. Dat komt overeen met zevenhonderd miljoen euro.

De banken zouden “niet blij” zijn met de gang van zaken. Interim-bestuurder bij Vestia Gerard Erents wees er eerder op dat de banken hun handen ook niet in onschuld kunnen wassen. Zij zouden te gretig gebruik hebben gemaakt van topman De V., die “elk snoepje uit de snoepwinkel van de banken” wilde proberen.

Financieel topman De V. zit inmiddels vast. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek voor omkoping, witwassen en belastingfraude. Ook worden nog diverse andere betrokkenen verdacht in de zaak.