Van Marwijk is er nu wel uit

De tweede keus van het Nederlands elftal mocht zich tegen Bayern München presenteren. Alleen Narsingh en Willems konden coach Bert van Marwijk bekoren.

Bayern Munich's midfielder Bastian Schweinsteiger (2nd L) embraces his teammate and Dutch midfielder Arjen Robben (2nd R) beside Bayern Munich's defender Holger Badstuber (L) and Munich's Brazil defender Luiz Gustavo (R) after the friendly soccer match between the German first division Bundesliga team FC Bayern Munich and the national soccer team of the Netherland's Munich, southern Germany, on May 22, 2012. AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE AFP

De B-keus van het Nederlands elftal mocht gisteren op examen en haalde met een 3-2 nederlaag tegen Bayern München alleen in de eerste helft een ruime voldoende. Bert van Marwijk prees de ‘debutanten’ Jetro Willems en Luciano Narsingh als de beste jongetjes van de klas. Het gedrag van het Beierse publiek, dat Arjen Robben uitfloot, verpestte de avond voor de bondscoach. „Schandalig”, foeterde Van Marwijk na afloop.

In de aanloop naar de eerste officiële oefenwedstrijd voor het EK streed een aantal internationals in de Allianz Arena tegen Bayern voor een plek in de selectie. Na gisteravond zal Bert van Marwijk de samenstelling van het definitieve Oranje voor zichzelf hebben bepaald. De bondscoach zal nog voor het thuisduel, zaterdagavond tegen Bulgarije, vier afvallers aanwijzen. „Ik heb voor mezelf bijna alle keuzes al gemaakt”, zei Van Marwijk gisteravond.

Van Marwijk is normaal gesproken geen trainer die experimenteert. Sinds zijn aanstelling in de zomer van 2008 staat vrijwel elke interland bij hem in het teken van een einddoel. Zijn eerste periode als bondscoach eindigde in een tweede plaats op het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Toen het Nederlands elftal kort na dat toernooi een interland in en tegen Oekraïne moest spelen, trad Nederland voor het eerst aan met een gelegenheidselftal.

Het duel van gisteren had nog minder status. De wedstrijd tussen Bayern München en Nederland was door de Duitse club en de KNVB georganiseerd ter compensatie van de blessure die Arjen Robben tijdens het WK van 2010 had opgelopen. Van Marwijk zag het duel nooit als een geschikte test voor zijn vaste keus. De meeste spelers van zijn beoogde EK-elftal begonnen op de bank. „Voor ons had dit allemaal niet gehoeven. Een hinderlijke onderbreking van ons trainingskamp”, verduidelijkte Wesley Sneijder.

Van Marwijk gebruikte ‘de compromiswedstrijd’ als een veredeld trainingspotje waarbij Nederland B mocht sparren met de verliezer van de Champions-Leaguefinale. Omdat een flink aantal spelers de kans kreeg om zich in het shirt van het Nederlands elftal in een groot stadion tegen een tegenstander van formaat te bewijzen, was er zeker geen sprake van een verloren avond.

Van Marwijk speelde in de eerste helft met een elftal van reserves (Michel Vorm, Khalid Boulahrouz, Ron Vlaar, Klaas-Jan Huntelaar), debutanten (Jetro Willems en Luciano Narsingh) en internationals die bij hun clubs weinig aan spelen toe waren gekomen (Nigel de Jong, Dirk Kuijt en Wesley Sneijder). Het waren 45 leerzame minuten.

De achttienjarige Jetro Willems mocht zich voor het eerst in Oranje laten zien als linksback. De PSV’er hield zich goed staande tegen Thomas Müller. Deze overklaste een half jaar geleden Edson Braafheid in de oefeninterland tegen Oranje. Sindsdien is van Braafheid weinig vernomen. Willems toonde ook in de tweede helft tegen Takashi Usami aan dat hij net als bij zijn club een alternatief voor de geblesseerde Erik Pieters kan zijn. Willems krijgt vanaf morgen concurrentie als Stijn Schaars zich bij het trainingskamp in Lausanne voegt.

In het doel kreeg Michel Vorm in de strijd om de tweede keeper van Oranje de voorkeur boven de licht geblesseerde Tim Krul. De prof van Swansea City maakte in de zeventiende minuut geen zekere indruk na een afstandsschot van Toni Kroos, die Bayern daarmee op een 1-0 voorsprong zette.

Van Marwijk gebruikte de wedstrijd ook om Huntelaar en Narsingh als aanvallers aan het werk te zien. Centrumspits Huntelaar maakte in de achttiende minuut op koelbloedige wijze de gelijkmaker en Narsingh zette met een combinatie van snelheid en techniek Nederland twee minuten later op een 2-1 voorsprong. Na een klein half uur spelen maakte Bayern-spits Nils Petersen duidelijk dat de achilleshiel bij Nederland achterin ligt (2-2). Mario Gomez besliste het duel in de slotfase met een intikkertje: 3-2.

Na rust waren er zoveel wisselingen dat het publiek in de tweede helft alleen nog opveerde toen Arjen Robben in het laatste kwartier in actie kwam. Het was zijn eerste optreden sinds zijn gemiste strafschop in de Champions-Leaguefinale tegen Chelsea. Het Bayern-publiek gaf met gefluit aan dat het de klap nog niet te boven is. Het duel was voor Robben geen examen, maar had meer een therapeutische functie. „Dan helpt deze reactie van het publiek natuurlijk niet”, zei Van Marwijk, die gisteren langdurig met Robben sprak. De aanvaller sluit zich vrijdag weer aan bij Oranje.