Uitgelicht

Film

The Exorcism of Emily Rose (Scott Derrickson, 2005, VS). Ouderwetse griezelfilm. De schrikeffecten komen uit camerastandpunten, uit geluid, licht of onverhoedse bewegingen – niks geen computer. Emily Rose (een heel enge Jennifer Carpenter) is bezeten. Ze is al dood als wij met haar kennismaken. De priester in wie zij haar vertrouwen stelde, moet terechtstaan. Zo horen wij, als in een even ouderwets rechtbankdrama, de toedracht van de tragedie via getuigen vertellen in flashbacks. RTL8, 20.30-22.50u.

K-19: The Widowmaker (Kathryn Bigelow, 2002, VS). Duikbootfilm zou eerste Amerikaanse film zijn waarin alleen maar Russen voorkomen. Een Russische onderzeeër komt anno 1961 in de problemen wanneer het koelsysteem van zijn kernreactor de geest geeft. Met Harrison Ford, Liam Neeson. RTL7, 20.30-23.20u.

The Lake House (Alejandro Agresti, 2006, VS). In überromantisch sprookje overwinnen Keanu Reeves en Sandra Bullock (die eerder in Speed voor elkaar vielen) de wetten van tijd en ruimte en worden verliefd, hoewel het voor de een pas 2004 is en voor de ander al 2006. Amerikaans debuut van de Argentijns-Nederlandse regisseur Agresti. Net5, 20.30-22.30u.

I Think I Love My Wife (Chris Rock, 2007, VS/India). Relatiekomedie met de verrassend ingehouden spelende komiek Chris Rock in een adaptatie van Eric Rohmers L’amour l’après-midi uit 1972. Rock is hier de getrouwde burgerman die zich voor een moreel dilemma geplaatst ziet als hij verleid wordt door Kerry Washington, de ex van een vriend. Ook met Steve Buscemi.RTL5, 23.20-01.10u.

Below (David Twohy, 2002, VS). Bescheiden lowbudgetfilm speelt zich grotendeels af op een onderzeeër tijdens WO II. Gezagvoerder van duikboot pikt na de geheimzinnige dood van zijn kapitein drie schipbreukelingen op. Regisseur Twohy haalde zijn inspiratie uit de bovennatuurlijke thrillers uit de jaren veertig van producent Val Lewton (Cat People). Net als in die films wordt dreiging vooral gesuggereerd. RTL7, 23.20-01.20u.

Surrogates (Jonathan Mostow, 2009, VS). In een anti-utopische wereld maalt niemand meer om echt: de mens komt alleen nog als etalagepop de deur uit. FBI-agent Bruce Willis stuit op een morbide complot en heeft relatieproblemen: zijn vrouw, een schoonheidsspecialiste voor robots, praat alleen in robotgestalte met hem – bij ruzie zet ze zichzelf in de wachtstand. Zelfs Willis kan het scenario geen leven inblazen, maar de film heeft visuele charme. BBC 1, 23.45-01.10u.

Informatief

Gast-Arbeiders. Serie waarin in elke aflevering twee Nederlandse collega’s ruilen met twee vakgenoten uit het buitenland. Vanavond ruilen twee Nederlandse leraren met twee beroepsgenoten uit Japan.SBS6, 20.30-21.30u.

Oog in oog. Sven Kockelman interviewt VVD-coryfee Frits Bolkestein.Ned.2, 21.20-22.00u.

Hitler’s children. De zeventigjarige Rainer Höss, kleinzoon van de eerste commandant van Auschwitz, brengt voor het eerst een bezoek aan het concentratiekamp waar tijdens het bewind van zijn vader drie miljoen mensen werden vermoord. Ook andere nazaten van oorlogsmisdadigers komen aan het woord: mannen en vrouwen die opgezadeld werden met een familienaam die hen in verband bracht met de schanddaden van het naziregime.BBC 2, 22.00-23.00u.

Ceci n’est pas un film. De Iraanse filmregisseur Jafar Panahi maakte met zijn vriend en collega Mojtaba Mirtahmasb dit videodagboek in de tijd waarin hij, onder huisarrest, wachtte op de uitspraak in het proces dat de staat tegen hem voerde. Wegens ‘samenzwering tegen de staat’ en ‘anti-islamitische propaganda’ werd hij in december 2010 veroordeeld tot zes jaar gevangenis. Bovendien mag hij de komende twintig jaar niet naar het buitenland, geen interviews geven en geen films maken of scenario’s schrijven. In deze in een taart Iran uit gesmokkelde film stelt hij het Iraanse regime aan de kaak. Arte, 23.10-00.25u.

Schattenkrieg. Documentaire over de stiekeme oorlogen van de Israëlische geheime dienst Mossad. De strategie van de dienst is: preventie, afschrikking, wraak. In dat kader werden Duitse wetenschappers in Egypte vermoord, Adolf Eichmann voor de rechter gesleept en de terroristen van München ’72 opgespoord en geliquideerd. En er zijn al jaren aanslagen, geheimzinnige explosies en sabotageacties in verband met Irans nucleaire programma, Arabische wapenhandel en raketbouw. Aan de orde komen o.a. de verschillende scenario’s die Irans atoomdreiging uitlokken plus de vraag of dit soort operaties ethisch verdedigbaar is. ZDF, 00.45-01.15u.

Radio

237 redenen voor seks. Leopold Witte en Geert Lageveen in aflevering 8 van de radiobewerking van de succesvolle theatervoorstelling door Orkater. Radio 1, 00.45u.