Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Twee nieuwe zorgen voor Obama

Hij heeft natuurlijk nog een paar maanden om de oplossing te vinden, maar Barack Obama heeft er deze week twee kopzorgen bijgekregen: er is gedoe over de toon van zijn campagne, en hij krijgt weinig steun van conservatievere Democraten.

Kijk eerst eens naar dit spotje:

Met deze harde aanval op het private-equityverleden van Mitt Romney zet team-Obama de toon voor zes snoeiharde maanden. Het is een boodschap die niet nieuw is: een aan Newt Gingrich gelieerde Super PAC deed hetzelfde.

De vraag is alleen: moet Obama dit wel doen? In eigen kring klinkt gemor. Bijvoorbeeld van de burgemeester van Neward, Cory Booker, iemand naar wie Obama luistert. Hij voelde zich ongemakkelijk bij de strategie, zei hij bij het televisieprogramma Meet The Press. ‘This kind of stuff is nauseating to me…Stop attacking private equity.’ Op Twitter liet hij weten: ‘I will fight hard for Obama to win. But just as his 08 campaign did, I believe we must elevate & not denigrate. This is the Obama I know.’

Kritiek komt er ook van andere Democratische prominenten, al suggereert Alexander Burns in zijn column in Politico dat nauwe banden met de financiële sector een rol spelen. Dat kan zo zijn. Maar Booker en anderen zeggen wel wat veel Democraten denken. Het campagneteam lijkt het nog niet echt te weten: moet Obama zich zo presidentieel mogelijk gedragen, of een man-tegen-man-gevecht met Mitt Romney gaan voeren? Het lijkt nu de ene dag dit, de andere dag dat.

En dan moet Obama nog een ander probleem het hoofd bieden: hoe krijgt hij de meer conservatieve Democraten en onafhankeleijke kiezers zo ver dat ze op hem gaan stemmen? Er zijn signalen dat er weinig enthousiasme is onder ‘blue collar voters’ (campagnejargon voor lager opgeleide, werkende Amerikanen) in met name het zuiden van het land. Een teken aan de wand is de voorverkiezing die de Democraten (bij wijze van formaliteit) organiseren. Eerst won Obama maar nipt de Democratische voorverkiezing in West Virginia, een conservatieve kolenstaat. Zijn tegenstander: Keith Judd. Deze man zit een gevangenisstraf uit in Texas. Woede over Obama´s milieubeleid (dat de kolenindustrie zou schaden) speelt in West Virginia een grote rol.

Vannacht kwamen daar verder wat teleurstellende resultaten bij in Kentucky en Arkansas. In Kentucky behaalde Obama 58 procent van de stemmen - 42 procent stemde blanco. Een groot deel van de Democraten ziet daar dus liever een imaginaire kandidaat dat Obama. Het maakt nu natuurlijk niet uit, die nominatie wint hij toch wel, maar Obama heeft last van anti-Obama Democrats. In de swing states zal hij ook die groep moeten bereiken, en hij zal de toon van zijn campagne er ongetwijfeld op aanpassen.  Of dat moet met een hardere toon of met het benadrukken van de resultaten van de afgelopen jaren, blijft de hoofdbreker in Obamaland.