Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tentenkamp Ter Apel ontruimd, 117 mensen opgepakt

De ontruiming van het tentenkamp bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel is voorbij. In totaal 117 mensen zijn opgepakt. Zij worden overgebracht naar een cellencomplex in Groningen.

Dat laat de politie weten tegenover persbureau Novum. Onder de 117 arrestanten bevinden zich twee sympathisanten. De rest zijn Somalische en Iraanse asielzoekers die weigerden hun tenten op te breken.

RTV Noord bracht de ontruiming in beeld:

De arrestanten zullen in Groningen worden gehoord, omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit, zegt een politiewoordvoerder. “Ze hebben geen gehoor gegeven aan het bevel van de politie om weg te gaan.” Hierna worden de asielzoekers overgedragen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

De afgelopen weken zetten een paar honderd mensen, onder wie Irakezen, Somaliërs en Iraniërs, hun tent op bij het asielzoekerscentrum. De asielzoekers protesteerden tegen hun uitzetting uit vrees dat een terugkeer naar hun vaderland niet veilig is. Demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) bood de uitgeprocedeerde asielzoekers dinsdag tijdelijk onderdak aan.

Aanvankelijk wezen de Irakezen het aanbod af, maar vandaag besloten ze toch hun tenten op te breken. De Iraanse en Somalische asielzoekers bleven echter. De gemeente stelde een noodbevel en een noodverordening in, die ontruiming mogelijk maakte. De noodverordening moet voorkomen dat in de toekomst vreemdelingen opnieuw een tentenkamp oprichten in Ter Apel.

In een persverklaring laat de gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, weten dat burgemeester Leontien Kompier tot op het laatste moment heeft geprobeerd de asielzoekers te bewegen het aanbod van minister Leers te accepteren. Voor de burgemeester woog zwaar dat de veiligheid en gezondheid door het permanente verblijf van de asielzoekers in het kamp in het geding waren. De risico’s op die vlakken zouden steeds lastiger beheersbaar zijn geworden.