Systeembeheerder wordt burgemeester

Il leader del Movimento 5 Stelle Beppe Grillo a Parma per sostenere la candidatura a sindaco di Federico Pizzarotti (d) il 18 maggio 2012. ANSA/ PIERPAOLO FERRERI ANSA

Federico Pizzarotti was drie maanden geleden een volstrekt onbekende. Nu is de 39-jarige systeembeheerder wereldnieuws. In de tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen kreeg hij 60 procent van de kiezers in Parma achter zich. Het was een proteststem tegen de corruptie en geldverspilling in de Noord-Italiaanse stad van ham en kaas, die onder curatele is gesteld door de regering.

Omringd door cameraploegen uit de hele wereld onthulde Pizzarotti maandag zijn plannen. „Eerst de begroting analyseren van de stad, die 600 miljoen euro schuld heeft.’’ Daarna de bouw stilleggen van de vuilverbrandingsinstallatie, waar een meerderheid van de bevolking tegen is. Bij dit alles zorg dragen voor meer transparantie in de politiek. „De burgers gaan meebeslissen over moeilijke en pijnlijke keuzes.’’

Pas in 2009 werd Pizzarotti politiek actief, via internet. In 2010 sloot hij zich aan bij de Beweging Vijf Sterren van Beppe Grillo en begin 2011 kandideerde hij zich als burgervader.

Zonder Grillo, erkent Pizzarotti, was het hem niet gelukt. De komiek kwam twee keer op campagne langs. „Grillo woelt de aarde om als een ploeg en wij leden van de Vijfsterrenbeweging zaaien en oogsten. Hij is onze megafoon.’’

Pizzarotti’s vrouw Cinzia was zijn woordvoerder. De lokale media negeerden hem. Dankzij Grillo en een uitgekiende internetstrategie vanuit een geleend kantoor wist Pizzarotti de kiezers voor zich te winnen. Totale kosten: 6.000 euro.

„Hier winnen de burgers en de democratie het van het kapitalisme’’, zo vierde Grillo in een tweet de overwinning. „En nu nemen we dit verdomde land over.’’ Pizzarotti is rustiger dan zijn landelijke voorman. Hij praat gecontroleerd, loopt rond in een spijkerbroek. „We tonen aan dat het mogelijk is voor gewone burgers om veranderingen te realiseren. Grillo heeft ons hier gebracht. Wij moeten nu aantonen dat we dit aankunnen.’’

    • Bas Mesters