Stop die domme belofte om zonnepanelen te subsidiëren

Het Lenteakkoord spreekt van een subsidie op zonnepanelen, maar die belofte leidt tot een acute kopersstaking.

Voor politici en partijen die groene energie willen stimuleren, ligt het voor de hand om zonnepanelen te subsidiëren. Toch is het voor de schrijvers van de verkiezingsprogramma’s goed om te weten dat nieuwe zonnesubsidies voor particulieren meer kwaad dan goed doen.

Een subsidieregeling is er nooit van de ene op de andere dag. Tussen de eerste aankondiging in een verkiezingsprogramma of persbericht en de werkelijke invoering zit al gauw een paar maanden, soms wel een jaar. Al die tijd koopt niemand zonnepanelen. Als er een voordeeltje in zicht is, willen de meeste mensen best nog even wachten.

Zo vergadert de provincie Limburg al sinds januari over een subsidie voor zonnepanelen. Sinds die tijd heeft mijn bedrijf nog maar bij twee particulieren in Limburg zonnepanelen geïnstalleerd. In andere provincies zijn dat er tientallen per maand. Inmiddels is het Limburgse college gevallen. Zonne-energie staat voorlopig onderaan de prioriteitenlijst, maar het plan is niet officieel van tafel. Iedereen blijft dus afwachten. Voor kleinere Limburgse solarbedrijven is deze onzekerheid dodelijk. Een bedrijf kan niet zomaar een paar maanden omzet missen.

In Den Haag is in het nieuwe begrotingsakkoord een mogelijke btw-verlaging voor zonnepanelen aangekondigd. Dit voornemen, ook al is het pas een paar weken oud, heeft meteen effect. Dit blijkt uit een peiling van Meer Met Minder, een semi-overheidsorganisatie voor de landelijke aanpak van energiebesparing, onder zeventig solarbedrijven. Tweederde van de bedrijven zei „geen zonnepaneel meer” te verkopen. Er is sprake van een acute kopersstaking. Van de bedrijven denkt 30 procent hierdoor in zwaar weer te komen.

Particulieren hebben ook helemaal geen subsidie meer nodig voor zonnepanelen. Ze zijn de afgelopen jaren stukken goedkoper geworden, terwijl de prijs van ‘grijze’ stroom is gestegen. Hierdoor is het laten installeren van zonnepanelen plotseling een rendabele investering geworden.

Dit is geen pleidooi tegen groene politiek, maar particuliere huishoudens hebben geen subsidie meer nodig voor zonnepanelen – hoogstens wat informatie of aanmoediging.

    • Gustaaf Haan