Spies houdt toch vast aan verbod op de boerka

Dat minister Spies eerder afstand nam van het boerkaverbod, was een „verkeerde inschatting”.

Het wetsvoorstel dat het dragen van een boerka verbiedt, wordt niet ingetrokken door demissionair minister Spies (Binnenlandse Zaken, CDA). Ook het wetsvoorstel over de dubbele nationaliteit wordt niet van tafel gehaald. Dat zei ze gisteren in de Tweede Kamer.

Spies betreurt haar uitlatingen van begin deze maand over deze onderwerpen. Toen ze streed voor het lijsttrekkerschap van het CDA nam ze in een interview afstand van de twee wetsvoorstellen die ze als minister moet verdedigen.

Gisteren eiste de Kamer opheldering. „Wil de echte mevrouw Spies nu opstaan?”, vroeg D66-Kamerlid Gerard Schouw.

„Ik heb me een vrijheid gepermitteerd waarvan ik dacht dat ik die als kandidaat-lijsttrekker had”, zei Spies. „Ik ben erachter gekomen dat in het publieke debat de rol van kandidaat-lijsttrekker en die van minister moeilijk uit elkaar te halen zijn.” Ze noemde het vervelend dat ze een verkeerde inschatting heeft gemaakt.

Maar van het intrekken van de wetsvoorstellen wilde Spies niets weten. „Het is aan de Tweede Kamer om te besluiten of deze wetsvoorstellen controversieel worden verklaard.”

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vroeg of Spies de behandeling van deze wetsvoorstellen niet aan een andere minister zou moeten overdragen. Daar voelde Spies niets voor. Novum