Spies draait opnieuw over boerka

Is het mogelijk een boerkaverbod „van harte” te verdedigen, terwijl je kort geleden hebt gezegd dat je er met je hart niet achter staat? Kennelijk wel, want demissionair minister Spies (Binnenlandse Zaken, CDA) deed het gisteren.

In debat met de Kamer bleek dat het kabinet de wetsvoorstellen over een verbod op gelaatsbedekkende kleding en over inperking van het aantal Nederlanders met een dubbele nationaliteit níet intrekt. Terwijl verantwoordelijk minister Spies in haar strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA in een interview in de Volkskrant over beide voorstellen had gezegd dat ze er als persoon niet achter staat. „Je hoofd zegt ja, maar je hart gaat niet vanzelf mee.”

Haar handelswijze kwam Spies op kritiek te staan. „Je kunt niet zeggen dat je wetsvoorstellen vol overtuiging gaat verdedigen en er tegelijkertijd geen traan om laat als ze de eindstreep niet halen”, zei Martijn van Dam van de PvdA. Niet geloofwaardig, vond ook Tofik Dibi (GroenLinks). Hij zei dat het beter zou zijn de wetsvoorstellen bij een andere minister onder te brengen.

Minister Spies bekende dat ze een verkeerde inschatting had gemaakt en de impact van haar woorden had overschat. „Ik heb mij een vrijheid gepermitteerd waarvan ik dacht dat je die als kandidaat-lijsttrekker misschien wat makkelijker zou kunnen nemen dan als minister.”

Spies zei ook dat het aan de Tweede Kamer is om te bepalen of de onderwerpen controversieel verklaard worden. Dat gebeurt morgen.