Spanning Libanon over Syrië stijgt door ontvoering

De ontvoering van elf Libanese shi’itische pelgrims, die wordt toegeschreven aan Syrische rebellen, heeft de spanningen in Libanon als gevolg van het geweld in Syrië gisteren verder opgevoerd. Het nieuws uit Syrië leidde in het overwegend shi’itische zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet tot demonstraties en straatblokkades De leider van de machtige shi’itische beweging Hezbollah, Hassan Nasrallah, riep later op tot kalmte. De afgelopen week zijn in Libanon verscheidene doden gevallen bij gevechten tussen pro- en anti-Syrische groepen.

De Libanezen waren onder tientallen shi’itische pelgrims in een bus die gisteren in het noorden van Syrië tot stoppen werd gedwongen nadat hij op de terugweg uit Iran de Turkse grens had gepasseerd. Volgens vrouwelijke pelgrims die deel uitmaakten van de groep maar ongemoeid werden gelaten, maakten de gewapende daders zich bekend als leden van het Vrije Syrische Leger.

De rebellen ontkenden verantwoordelijk te zijn, en gaven het Syrische regime de schuld. De politieke oppositie van de Syrische Nationale Raad liet zich enige ruimte met de mededeling dat zij „betrokkenheid van het Syrische regime niet uitsluit”. De meeste rebellengroepen in Syrië opereren autonoom. Vorig jaar hebben rebellen wel de verantwoordelijkheid erkend voor de ontvoering van verscheidene Iraniërs. Een Iraanse diplomaat in Damascus zei vandaag dat maandag drie Iraanse vrachtwagenchauffeurs net over de Turkse grens in Syrië zijn ontvoerd.

Het grote buurland Syrië speelt traditioneel een belangrijke rol in Libanon. De angst groeit nu dat de strijd tussen oppositie en regime in Syrië overslaat naar het verdeelde Libanon. Nasrallahs Hezbollah, dat de huidige Libanese regering domineert, is een bondgenoot van president Assad. Maar veel sunnieten steunen juist de Syrische oppositie. De dood van een sunnitische geestelijke, die zondag bij een controlepost van het Libanese leger werd doodgeschoten, leidde eerder deze week tot gevechten in Beiroet. (Reuters, AFP)