Soedan en Zuid-Soedan hervatten volgende week vredesgesprekken

Soedan en Zuid-Soedan hervatten volgende week de vredesonderhandelingen die begin deze maand werden opgeschort. Dat meldde Thabo Mbeki, bemiddelaar van de Afrikaanse Unie en oud-president van Zuid-Afrika, gisteren.

Na wekenlange gevechten rond het grensgebied tussen beide landen heeft Mbeki Omar al-Bashir, het hoofd van de staat Soedan, en Salva Kiir, president van Zuid-Soedan, bereid gevonden de vredesgesprekken te hervatten. Soedan beschuldigde Zuid-Soedan er enkele weken geleden van troepen te hebben op Soedanees grondgebied, en liet hierop weten „het recht te hebben zich tegen die troepen te verdedigen”. Zuid-Soedan beschuldigde Soedan ervan betwiste gebieden te bombarderen.

Soedan en Zuid-Soedan moeten aan de onderhandelingstafel overeenstemming bereiken over onder meer de betwiste grensstrook tussen de landen. Daarover werden bij de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in juli vorig jaar geen duidelijke afspraken gemaakt. Ook ruziën de landen over de oliewinning. AFP