Schouderklopjes uit de hel

This video game image released by Activision Blizzard Inc., shows gameplay from "Diablo III". The epic fantasy role-playing game has been 12 years in the making. (AP Photo/Activision Blizzard Inc.) AP

Game

Diablo 3

Van Blizzard, voor Windows en Mac ****

Best knap: vanaf de eerste muisklik op een lelijk monster, word je in Diablo 3 getrokken. In een fontein van bloed valt er goud en wapenrusting op de grond, die je oppakt met nog wat klikken. Dat voelde lekker!

Diablo is een zorgvuldig geweven web van beloningen: steeds krijg je schouderklopjes voor de klikken, de uren en de tactische overwegingen die je investeert. Op korte termijn: bevredigende beeld- en geluidseffecten. Op middellange termijn: records als je veel vijanden in één klap verslaat en extra levels als je genoeg punten verzamelt. En op lange termijn: een held die zich ontwikkelt zoals jij dat wil.

De schouderklopjes zijn werkelijk overal: zo voelt het lekker om nieuwe gebieden uit te kammen en ben je extra voldaan als je een eindgevecht wint door goede voorbereiding. Zelfs het verhaal, over duivels en engelen in een pikzwarte fantasywereld, is een schouderklopje.

Je klikt zoveel en zo snel met een bijna compulsief enthousiasme, dat de bekende vergelijking met een fruitautomaat zich opdringt. Toch klopt de vergelijking niet: daarvoor krijg je te veel beloningen en is er te veel vaardigheid nodig. Uiteindelijk is de enige zinnige vergelijking te maken met andere games, zoals World of Warcraft, van dezelfde makers. Of een puzzelgame als Bejeweled, waarin je steeds nieuwe gekleurde blokjes wegwerkt. Het mooie van Diablo 3 is dat hier wél een natuurlijk stopmoment is: als je er na twintig uur doorheen bent. Al beginnen de fanatici dan gewoon opnieuw.