Robert Maaskant nieuwe trainer FC Groningen

Maaskant als trainer van Wisla, met wie hij landskampioen werd en de voorronde van de Champions League haalde. Foto Flickr / Piotr Drabnik

Eredivisieclub FC Groningen heeft in Robert Maaskant een vervanger gevonden voor de twee weken geleden ontslagen hoofdcoach Pieter Huistra. De 43-jarige Schiedammer wordt volgens VI en de NOS vanmiddag gepresenteerd op een door de club aangekondigde persconferentie.

Maaskant begon eerder dit jaar als trainer bij de Dutch Lions uit Texas, een door Nederlanders opgezette Amerikaanse club die vooral moest dienen als opleidingsinstituut volgens de Hollandse voetbalschool. Daarvoor was hij enige tijd werkloos nadat het Poolse Wisla Krakow hem op straat zette.

Maaskant baarde tot nog toe dan ook het meeste opzien in Nederland. Bij RBC en Go Ahead Eagles verdiende de jonge trainer aan het begin van deze eeuw het predicaat ‘kroonprins’ van de profvoetbalcoaches. Na een mislukt avontuur in de Eredivisie bij Willem II keert hij in 2005 echter al gauw terug in de Jupiler League bij oude liefde RBC, maar wordt daar snel weer ontslagen. MVV pikt hem op waarna NAC hem medio 2008 terughaalt naar de Eredivisie.

In Breda maakt Maaskant dan eindelijk zijn naam waar. Hij eindigt als zesde en NAC wint daarop de playoffs voor een Europees ticket. Bovendien bereiken de mannen van Maaskant de halve finale van het bekertoernooi. In zijn tweede seizoen wordt NAC tiende en vertrekt Maaskant richting Polen.