Pinkpop en Werchter Boutique ruziën om Metallica

** CORRECTS SPELLING OF HAMMETT, NOT HAMMELL ** Metallica's Kirk Hammett, Left, and James Hetfield perform at the SXSW Music Festival in Austin, Texas on Friday, March 20, 2009. (AP Photo/Jack Plunkett) Metallica op het SXSW festival in Austin, Texas in 2009. Foto AP / Jack Plunkett

Pinkpoporganisator Jan Smeets wordt in zijn voorheen ‘heilige Pinksterweekend’ bevochten door het Belgische Werchter Boutique. Dat eendaagse festival heeft Metallica voor de neus van Smeets weggeboekt, klaagt hij.

Smeets was, zo zegt hij vandaag in de Belgische krant Het Laatste Nieuws, juist in onderhandeling met de metalgrootheden om ze opnieuw naar Landgraaf te halen. Werchter Boutique van organisator Herman Schueremans heeft met het (al in december vorig jaar) boeken van de band een ongeschreven wet overtreden, vindt Smeets.

Destijds was bekend dat Pinkpop probeerde Metallica te boeken. De band was toen trouwens niet alleen in gesprek met Jan Smeets, maar ook met het Duitse festival Rock Am Ring (waar ze in juni ook spelen) en grote broer van Werchter Boutique, Rock Werchter, dat het zonder Metallica moet doen.

Metallica’s The Unforgiven live in Seoul, 2006:

Volgens Smeets wilde de boekingsagent van Metallica de band per se de Pinkstermaandag laten afsluiten, waar juist Bruce Springsteen al was geboekt. Die zet je volgens Smeets niet zomaar aan de kant, zegt hij tegen de krant. Die dag is uitverkocht en volgens Smeets is het hem daarom niet om de ticketverkoop te doen.

“Dit is een principekwestie. De boekingsagent van Metallica wilde per se dat zijn band Pinkpop op maandag zou afsluiten, maar dat was uitgesloten: het stond al vast dat Springsteen dat zou doen, en ‘The Boss’ zet je niet aan de kant. We hebben Metallica toen zelfs nog méér geld geboden om op zondag als headliner te spelen. Maar achter onze rug is de boekingsagent dan bij Schueremans gaan leuren met de band, die hij per se op maandag wou laten optreden. En Herman heeft al snel ja gezegd. Zonder overleg met ons, hé: ik ben volkomen verrast. Dat vind ik nog het ergste.”

“Misschien werd Herman voor het blok gezet door het management van Metallica? Maar ik blijf erbij: dit kan niet door de beugel.”

‘Heilig Pinksterweekeinde bekampt’

Smeets vindt de handelswijze van Werchter Boutique-organisator Herman Schueremans ‘curieus’:

“Dat vind ik op zijn minst ‘curieus’, om het nog vriendelijk uit te drukken. Bovendien begrijp ik niet waarom Werchter Boutique op dezélfde dag moet plaatsvinden als mijn festival? In de 43 jaar dat ik in het vak zit, heb ik dit nog nooit meegemaakt: voor het eerst word ik in mijn heilige pinksterweekend bekampt.”

Pinkpop moet het nu dus doen met Bruce Springsteen, The Cure, Soundgarden en Mastodon. Het gevolg is, zegt Smeets, dat Pinkpop het laagste aantal Belgische bezoekers ooit naar Limburg trekt.

“Ongeveer 3.000 Belgen zakken dit weekend naar Landgraaf af: andere jaren is dat het dubbele.”

Werchter Boutique, stijf uitverkocht, staat dit jaar in het teken van rock en metal, met acts als Soundgarden, Gojira, Mastodon en de ‘naamloze geesten’ van Ghost. Metallica zal er het iconische album ‘Metallica‘, beter bekend als Black Album, uit 1991 spelen. Vorig jaar vond Werchter Boutique niet plaats, omdat er geen grote naam gestrikt kon worden.

Toch in de sfeer komen voor Pinkpop

VPRO’s 3voor12 heeft een Luisterpaal samengesteld om in de sfeer te komen voor het Limburgse festival. Of luister de playlist die Pinkpop zelf heeft aangemaakt: