Partijen huizenmarkt eens over afbouw aftrek en huurverhoging

De partijen willen met de plannen de door strengere leeneisen en dalende huizenprijzen vastgelopen huizenmarkt in beweging trekken. Foto NRC / Arjan de Jongh

De hypotheekrenteaftrek moet voor iedereen in dertig jaar worden afgebouwd en de huren moeten ieder jaar bovenop de inflatie met twee procent stijgen. Het is voor het eerst dat de belangengroepen Vereniging Eigen Huis, huurdersvereniging Woonbond en de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes hierover een akkoord sluiten.

Dit schrijft de Volkskrant vanochtend. Morgen zouden de partijen hun hervormingsplan presenteren. Het akkoord werd maandagnacht bereikt. Door de val van het kabinet en de woningmarktplannen van de Kunduz-coalitie kwam er volgens de krant druk op de ketel te staan. Aedes en de Woonbond moeten de plannen nog laten goedkeuren door hun achterbannen.

Huurprijzen marktconform, lagere inkomens compenseren

Het is voor het eerst dat de belangengroepen een akkoord sluiten. Ze blonken volgens de krant tot nu toe vooral uit in meningsverschillen. Over het akkoord is anderhalf jaar onderhandeld. De onderhandelingen waren begin 2011 het initiatief van voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars Ger Hukker.

Hukker zei toen in de Volkskrant dat de makelaars het ‘gemekker’ over de woningmarkt zat zijn:

“Ze zeiden: of je doet er wat aan, of je doet er het zwijgen toe.”

Huurprijzen marktconform, lagere inkomens compenseren

Met de plannen willen de partijen de vastgelopen woningmarkt vlottrekken. Die is vastgelopen door strengere leeneisen en dalende huizenprijzen. Ook stappen huurders nauwelijks over op koophuizen omdat huurwoningen relatief goedkoop zijn.

De huurprijzen zouden weer ‘marktconform’ moeten worden door ze flink te verhogen. Lage inkomens moeten dan via de huurtoeslag worden gecompenseerd. Eerder presenteerden onder meer De Sociaal-Economische Raad en de VROM-raad al een pakket om de woningmarkt te hervormen.