Paarlberg in cassatie bij Hoge Raad tegen celstraf

Vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg gaat in cassatie tegen zijn straf. Hij werd vorige week in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar celstraf voor witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Volgens het hof in Amsterdam was bewezen dat de 55-jarige zakenman zeventien miljoen euro heeft witgewassen die Willem Holleeder kreeg door de inmiddels geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra af te persen. Holleeder is daar al eerder voor veroordeeld. Ook de overige feiten achtte het hof bewezen. Paarlberg ontkent echter dat hij banden had met Holleeder en met Endstra onderhield hij enkel een zakelijke relatie, meldt de NOS.

Paarlberg in 2010 veroordeeld tot 4,5 jaar cel

In 2010 werd Paarlberg veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Paarlberg ontving tussen december 2002 en januari 2004 ruim zeventien miljoen euro van Endstra. Die verklaarde later bij de politie dat hij werd afgeperst en dat hij onder druk van Holleeder geld naar bedrijven van Paarlberg moest overmaken. Endstra werd in mei 2004 op de stoep van zijn kantoor in Amsterdam doodgeschoten. Holleeder werd later in hoger beroep veroordeeld, onder meer voor deze afpersing.

Volgens Paarlberg waren de betalingen van Endstra niet afkomstig van afpersing. Paarlberg voerde tijdens de rechtszaak aan dat hij de afspraken met Endstra wel op papier had gezet en dat Endstra dat stuk ook getekend had, maar dat hij dat later kwijt was geraakt.